Home Industrii Prețul de transport al containerelor din China crește. IKEA planifică să mute o parte din producția din Asia în Turcia

Prețul de transport al containerelor din China crește. IKEA planifică să mute o parte din producția din Asia în Turcia

Prețul de transport al containerelor din China crește. IKEA planifică să mute o parte din producția din Asia în Turcia

Ca urmare a creșterii prețurilor pentru transportul maritim din China, IKEA intenționează să își scurteze lanțul de aprovizionare și să transfere o parte din producție din Asia în Turcia.

Gigantul suedez planifică să mute o parte a producției în Turcia pentru a reduce probleme legate de aprovizionare la nivel global și pentru a reduce costurile de transport, a declarat directorul financiar IKEA Turcia.

IKEA ar urma să producă în Turcia și să exporte fotolii, biblioteci, dulapuri, acestea fiind în prezent importate din Estul Asiei pentru piețele din Orientul Mijlociu sau Europa.  “Din cauza problemelor de transport cu care ne-am confruntat în timpul pandemiei, încercăm să aducem mai multă producție în Turcia”, a declarat pentru Reuters Kerim Nisel, director financiar IKEA Turcia. Acesta nu a precizat însă câtă producție ar putea fi mutată aici.

“Am văzut cu toții în pandemie că diversificarea este extrem de importantă”, a spus Nisel. „S-ar putea să nu fie o strategie bună să producem articole într-o singură țară și apoi să încercăm să le transportăm în întreaga lume”.

Compania are șapte magazine în Turcia și exportă deja de trei ori mai mult decât importă în Turcia, unde fabrică în prezent produse textile, sticlă, ceramică și obiecte metalice pe care apoi le exportă în toată lumea. Costul unui container din Asia de Est a crescut la 12.000 de dolari de la 2.000 de dolari înainte de pandemie în 2020. „Este mai rațional să le producem mai aproape de locul în care sunt vândute. De aceea vrem să le fabricăm în Turcia,” a declarat Kerim Nisel.

IKEA nu este singura marcă europeană care a luat decizia de a reloca o parte din producția din Asia mai aproape de piețele sale de vânzare. Producătorul de textile Benetton a luat decizia de a reduce la jumătate volumele de producție din Asia și de a lucra cu fabrici din Serbia, Croația, Turcia, Tunisia sau Egipt.