Home Logistics Raport PwC: 73% dintre liderii de business declară că afacerea lor a fost afectată de pandemie. Efectele mai puțin severe decât cele estimate

Raport PwC: 73% dintre liderii de business declară că afacerea lor a fost afectată de pandemie. Efectele mai puțin severe decât cele estimate

Raport PwC: 73% dintre liderii de business declară că afacerea lor a fost afectată de pandemie. Efectele mai puțin severe decât cele estimate

73% din liderii de business spun că afacerea lor a fost afectată de criza sanitară. Cu toate acestea, impactul nu a fost atât de sever pe cât anticipau.

În martie 2020, la începutul lockdown-ului, 99% dintre companii estimau un impact negativ. Potrivit raportului PwC Global Crisis Survey 2021, pentru 20% dintre respondenți implicațiile au fost chiar pozitive, situația firmelor fiind mai bună decât înainte de pandemie.

Criza sanitară a avut efecte diferite asupra fiecărei țări și industrii, dar puțini vor ieși nevătămați din această perioadă. Cele mai afectate sectoare au fost turismul, divertismentul și învățământul superior. Efecte negative au raportat, de asemenea, industria prelucrătoare și auto, servicii publice și guvernamentale, serviciile financiare și sectorul energiei, utilităților și resurselor. La polul opus, s-au situat companiile de tehnologie și sănătate.

Doar 35% dintre respondenți spun că au avut un plan de răspuns la criză „foarte relevant”, de unde rezultă că majoritatea nu au avut planuri concepute în acest sens. Astfel că, în prezent, 95% dintre liderii de afaceri declară că trebuie să-și îmbunătățească planurile de gestionare a crizelor, iar șapte din zece organizații intenționează să-și crească investițiile în această direcție.

De asemenea, studiul a relevat faptul că reziliența organizațională este critică nu doar pentru a avea succes, ci pentru a supraviețui.  77% dintre companiile respondente au declarat că și-au schimbat strategia ca răspuns la criză, iar 62% dintre companii au folosit un plan de răspuns la criză în timpu crizei sanitare.

”În urmă cu doi ani, în primul raport publicat pe această temă, majoritatea (95%) respondenților preconizau că va avea loc o criză în următorii doi ani, însă la momentul respectiv, pe lista posibilelor cauze nu a fost inclusă o pandemie. Deși efectul nu a fost atât de grav pe cât se anticipase, consecințele restricțiilor aduse de pandemie sunt istorice, iar incertitudinea este încă prezentă. Organizațiile au nevoie de o abordare agilă și flexibilă pentru a aborda diverse situații neprevăzute și tipuri de crize”,  declară  Dinu Bumbăcea, Partener și Lider Consultanță pentru afaceri PwC România.

Întrebați care a fost cea mai importantă acțiune întreprinsă de organizația lor până acum ca răspuns la COVID-19, 80% dintre liderii de companii din toate sectoarele și teritoriile au răspuns: protejarea angajaților lor, fizic și emoțional.

Top 5 acțiuni care urmează să fie implementate:

  • 96% dintre companii vor accelera transformările în zonele organizaționale identificate pe durata crizei;
  • 77% vor face schimbări ale strategiei corporative ca răspuns la COVID-19;
  • 77% își vor adapta strategia pentru a răspunde perturbărilor majore și a implementa schimbări;
  • 69% dintre companii vor lucra active pentru a crește reziliența în viitorul apropiat
  • 69% dintre respondenți au declarat că vor realiza un proces de analiză post-eveniment pentru a răspunde mai bine în cazul unor viitoare incidente

PwC Global Crisis Survey a fost realizat pe baza informațiilor transmise de peste 2.800 de lideri de afaceri, reprezentând organizații de toate dimensiunile, din 29 de industrii și peste 73 de țări.