Home Intermodal Rezultate financiare slabe pentru Maersk în Q3 2023

Rezultate financiare slabe pentru Maersk în Q3 2023

Rezultate financiare slabe pentru Maersk în Q3 2023

Grupul danez Maersk a făcut publice rezultatele financiare pentru al treilea trimestru al acestui an. Acestea reflectă mediul de piață dificil prin care trece transportul maritim containerizat, cu tarife mult sub nivelul maxim din 2022 și o creștere de capacitate de transport.

Veniturile au fost de 12,1 miliarde USD, comparativ cu 22,8 miliarde USD în trimestrul al treilea din 2022, cu o marjă EBIT de 4,4%, influențată de scăderea tarifelor de transport și de volumele reduse.

Industria noastră se confruntă cu o nouă normalitate, cu o cerere scăzută, prețuri aliniate cu nivelurile istorice și presiune inflaționistă. Începând din vară, am asistat la o supracapacitate în majoritatea regiunilor, care a declanșat scăderi de prețuri. Având în vedere dificultățile care ne așteaptă, am accelerat mai multe măsuri de limitare a costurilor și de prezervare a numerarului pentru a ne proteja performanța financiară,” a declarat Vincent Clerc, CEO al Maersk.

10.000 de posturi mai puțin

Una dintre măsurile de limitare a costurilor luate de Maersk este reducerea numărului de angajați de la 110.000 la începutul anului 2023 la aproximativ 103.500 în prezent.

“Având în vedere înrăutățirea perspectivelor în ceea ce privește evoluției prețurilor pentru transportul maritim containerizat, Maersk introduce astăzi planuri de reducere suplimentară a forței de muncă cu 3.500 de posturi, dintre care până la 2.500 vor fi efectuate în următoarele luni, iar restul în 2024. Astfel, forța de muncă globală va fi redusă la mai puțin de 100.000 de posturi. În consecință, se preconizează că totalul cheltuielilor de restructurare se va ridica acum la 350 de milioane de dolari, față de cele 150 de milioane de dolari anunțate în februarie,” se arată într-un comunicat de presă al companiei daneze.

Cu toate acestea, nu toate cele peste 10.000 de locuri de muncă în minus reprezintă disponibilizări, ci o parte din acestea sunt posturi care atunci când vor deveni vacante ca urmare a fluctuației normale a personalului, nu se vor mai ocupa.

Creștere a cotei de piață, dar EBIT negativ pe segmentul de transport maritim

Divizia de transport maritim oceanic a Maersk a a raportat o creștere cu 9% a volumelor față de trimestrul precedent, însă un EBIT negativ, de 27 milioane USD, în scădere față de 8,7 miliarde USD în T3 2022, din cauza presiunii semnificative asupra tarifelor, în special pe rutele comerciale din Asia către Europa, America de Nord și America Latină.

Veniturile din Logistică și servicii au fost de 3,5 miliarde USD, comparativ cu 4,2 miliarde USD în T3 2022. Segmentul a fost influențat negativ de scăderea prețurilor, în special pe piața transportului aerian și a transportului rutier de marfă, în timp ce volumele au revenit la nivelul de anul trecut. Gestionarea sporită a costurilor a contribuit la stabilizarea marjelor.

Terminalele au raportat venituri de 1,0 miliarde USD, comparativ cu 1,1 miliarde USD în T3 2022, ca urmare a unei cereri mai mici de depozitare pe fondul atenuării congestiei globale și a unei scăderi de 4,1% a volumelor. Randamentul capitalului investit (ROIC) a crescut la 10,3%, depășind așteptările de peste 9% până în 2025.