Home Intermodal România deține toate premisele să devină poarta de intrare în Europa Centrală

România deține toate premisele să devină poarta de intrare în Europa Centrală

Aceasta a fost concluzia conferinței „2012 – România, bine ai venit în Uniunea Vamală Europeană!” organizată de Deloitte Tax pe 4 aprilie.

România poate să învețe de la țările cu cea mai mare experiență în domeniul vamal, acesta fiind unul dintre avantajele apartenenței la Uniunea Europeană.

De exemplu, România poate să acorde facilități societăților care sunt dispuse să se supună periodic unui control riguros al autorității vamale – cunoscute sub numele de Operator Economic Autorizat (AEO). Printre aceste facilități se numără amânarea plății TVA la import, reducerea nivelului de garanție solicitat sau prioritatea la vămuire.

„Acesta este modelul folosit în Rotterdam, cunoscut sub numele de supraveghere pe orizontală a comerțului. Rezultatele se văd: avem 30 de AEO în România și aproape 1.000 de AEO în Olanda din 2008 până în prezent. Autoritatea vamală are încredere în importurile realizate prin AEO, prin urmare are mai mult timp să se concentreze asupra societăților care nu dețin această calitate, sporind astfel eficiența controalelor vamale”, spune Mihai Petre, Senior Manager, Deloitte Tax.

Supravegherea orizontală este un pas esențial pentru îmbunătățirea activității autorităților vamale și este strâns legată de numărul de AEO-uri din România. Odată ce România va încuraja societățile să aplice și să obțină statutul de AEO prin acordarea de facilități, va spori numărul de AEO-uri și, implicit, siguranța comerțului cu bunuri.

„Cu siguranță că există mai mult de 30 de societăți în România dispuse să se supună periodic acestui control riguros al autorității vamale, însă trebuie să fie stimulate”, conchide Mihai Petre.

Johan Hollebeek, Partener în cadrul Deloitte Olanda, biroul din Rotterdam, adaugă: „Autoritatea vamală din Rotterdam consideră societățile importatoare client. Acesta este principiul director al tuturor acțiunilor întreprinse de autoritatea vamală. Fundamentul acestei îmbunătățiri au fost și sunt încă întâlnirile regulate dintre autorități și contribuabili, unde se discută deschis posibilități de îmbunătățire care în cel mai scurt timp sunt implementate”.