Home Logistics Comerț international România în urma Ungariei ca performanţă logistică

România în urma Ungariei ca performanţă logistică

România în urma Ungariei ca performanţă logistică

Cea de-a cincea ediţie a Indexului de Performanţă Logistică, raport elaborat de către Banca Mondială și publicat la fiecare doi ani, condensează în paginile sale experienţa a 1.200 de profesioniști în logistică din întreaga lume și urmărește să analizeze complexitatea lanţurilor de aprovizionare, utilizând indicatori de sinteză comparabili de la ţară la ţară: infrastructură, importuri, reglementări, proceduri sau comportamente.

România ocupă locul 60 în ceea ce privește performanţa logistică cu un scor de 2.99, fiind surcalasată de ţări din regiune precum Ungaria (locul 31), Polonia (locul 33), Turcia (locul 34), Slovenia (locul 50) sau Croaţia (locul 51). Pentru a treia oară consecutiv, Germania a ocupat primul loc al clasamentului cu un scor de 4.23, urmată de Luxemburg, Suedia și Olanda. Pe ultimul loc se află Siria, puternic afectată de conflictul armat din ultimii ani.

Indice de performanţă ridicat, cerere mare de soluţii logistice  “verzi” Performanţa logistică depinde de cât de sigure sunt pentru companii supply chainurile și cât de previzibile sunt serviciile de livrări. Lanţurile de aprovizionare globale devin tot mai complexe, iar cerinţele în ceea ce privește siguranţa, reglementările sociale, de mediu și alte reglementări care afectează comercianţii și operatorii devin tot mai exigente. Managementul eficient și soluţiile privind tehnologia informaţiei atât în sectorul public, cât și în cel privat sunt instrumente vitale pentru logistica de înaltă calitate. Abilitatea de a administra procesele logistice în mediul de business acutal este un factor crucial în competitivitatea naţională. Raportul din 2016 confirmă că agenda de politici devine tot mai complexă, iar cererea pentru soluţii logistice “verzi”, prietenoase cu mediul este o caracteristică tot mai frecventă a mediilor logistice avansate. Aproape jumătate din respondenţii chestionarului au recunoscut că aceasta este o mare preocupare în ţările cu cel mai bun indice de performanţă. De asemenea, chestionarul din acest an a introdus și un nou set de întrebări referitoare la nivelul de calificare și calitatea forţei de muncă în logistică, deși există diferenţe între ţări și descrierea posturilor.

Ca și la ediţii anterioare, scorurile de performanţă sunt clasificate în patru categorii:

  • Logistics-unfriendly: include ţările cu constrângeri logistice severe, cum ar fi ţările mai puţin dezvoltate
  • Partial performers: include ţările cu un nivel al constrângerilor logistice cel mai adesea întâlnit în ţările cu venituri mici și medii
  • Consistent performers: include ţările care au performat mai bine comparativ cu majoritatea din grupul lor de venituri
  • Logistics-friendly: include ţările cu cele mai bune perfor manţe, majoritatea cu venituri ridicate.