Home Logistics Comerț international UNCTAD: comerțul global în declin în 2023

UNCTAD: comerțul global în declin în 2023

UNCTAD: comerțul global în declin în 2023

Tensiunile geo-politice, costurile ridicate cu energia electrică, inflația sau dobânzile ridicate reprezintă, potrivit UNCTAD, constrângeri importante pentru comerțul global în 2023.

Deși pentru 2022, potrivit estimărilor UNCTAD (n.red United Nations Conference on Trade and Development), comerțul mondial va atinge un record de 32 trilioane de dolari, încetinirea care se resimte din a doua jumătate a acestui an se va înrăutăți în 2023.

În ciuda războiului din Ucraina și a impactului persistent al pandemiei, comerțul cu bunuri și servicii a cunoscut o creștere puternică în acest an. Comerțul cu mărfuri a crescut cu 10% față de anul trecut, până la aproximativ 25 de trilioane de dolari, în parte din cauza prețurilor mai mari la energie. Serviciile au crescut cu 15%, până la un record de 7 trilioane de dolari. Dar raportul Global Trade Update al UNCTAD avertizează că declinul din a doua jumătate a acestui an se va înrăutăți în 2023.

„Prognozele economice pentru 2023 sunt revizuite în scădere din cauza prețurilor ridicate la energie, a ratelor dobânzilor în creștere, a inflației susținute în multe economii și a impactului economic negativ din cauza războiului din Ucraina”, se arată în raport.

„Se așteaptă ca înăsprirea continuă a condițiilor financiare să intensifice și mai mult presiunea asupra guvernelor foarte îndatorate, amplificând vulnerabilitățile și afectând negativ investițiile și fluxurile comerciale internaționale.”

În același timp, raportul arată că volumele au continuat să crească pe tot parcursul anului 2022 – un semnal al cererii globale reziliente. „O parte din scăderea valorii comerțului internațional în a doua jumătate a anului 2022 se datorează unei scăderi a prețurilor produselor primare”, afirmă în raport specialiștii UNCTAD.

Schimbările pe lanțurile de aprovizionare și tranziția ecologică vor afecta dezvoltarea comerțului

Alți doi factori care ar putea afecta schimburile comerciale în 2023 sunt evoluția lanțurilor globale de aprovizionare și tranziția către o economie mondială mai ecologică.

Incertitudinile în ceea ce privește operațiunile lanțului de aprovizionare rămân mari. Strategiile de reducere a riscurilor– inclusiv diversificarea furnizorilor, reshoring, near-shoring și friend-shoring – vor afecta probabil modelele comerciale globale în anul viitor.

Între timp, eforturile de construire a unei economii globale mai ecologice sunt de așteptat să stimuleze cererea de produse sustenabile, în timp ce se reduce cererea de bunuri cu conținut ridicat de carbon și de combustibili fosili”, se arată în raport.