Home Automotive Rombat și-a extins capacitatea de producție la 3,3 mil. baterii

Rombat și-a extins capacitatea de producție la 3,3 mil. baterii

Rombat, cel mai mare producător de baterii auto din România, a finalizat investiția de 17 milioane de euro în capacitatea de producție, realizată în proporții aproximativ egale din fonduri proprii și finanțare guvernamentală nerambursabilă.

Noua unitate are o capacitate de 700.000 de baterii, este utilată cu tehnologie de ultimă generație și poate produce atât baterii pentru mașini cu tehnologie Start/Stop, cât și baterii convenționale. Prin realizarea noii structuri, capacitatea de producție Rombat ajunge la 3,3 milioane de baterii.

Acest proiect a fost realizat de echipă Rombat, iar în ce privește know-how-ul bateriilor Start/Stop AGM, am beneficiat de experiență colegilor de la First National Battery din cadrul Metair, care lucrează cu această tehnologie, pe alte tipuri de baterii, din 1981” , a declarat Ioan Repede, directorul general al Rombat.

Sistemul Start/Stop permite ca motorul mașinii să se oprească atunci când roțile nu se mai învârt (de exemplu când se așteaptă la semafor, după scoaterea din viteză) și să repornească automat la cuplarea ambreiajului. Mașinile dotate cu tehnologie Start/Stop consumă mai puțin carburant și protejează mediul înconjurător.

Gama de baterii Start/Stop care pot fi produse la Rombat include EFB, destinată automobilelor cu mai puțini consumatori electrici, și AGM, pentru mașinile cu sistem de frânare regenerativă și cu mai mulți consumatori electrici.

Din 1999 și până în prezent, Rombat a derulat nouă mari proiecte de investiții cu o valoare totală de aproximativ 27 de milioane de euro, dintre care aproximativ 11 milioane au reprezentat fonduri guvernamentale și europene.

În primăvară anului trecut, compania bistrițeană a fost preluată de grupul sud-african Metair, ce cuprinde companii care desfășoară activități în domeniul producției și distribuției, predominant în industria auto.

În cele nouă luni și jumătate de activitate în cadrul Metair în 2012, Rombat a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 48 de milioane de euro, iar profitul după plata taxelor s-a situat la 3,3 milioane de euro.

Rombat are sediul la Bistrița și următoarele centre logistice: două la București și câte unul la Brăila, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iași, Oradea, Râmnicu Vâlcea și Târgoviște.