Home Intermodal Transport maritim containerizat: spațiul pe nave, principala provocare în 2022

Transport maritim containerizat: spațiul pe nave, principala provocare în 2022

Transport maritim containerizat: spațiul pe nave, principala provocare în 2022

Principala provocare în ceea ce privește transportul maritim containerizat în 2022 va fi găsirea de spațiu disponibil pe nave, arată un sondaj realizat de către platforma online de închiriere și comercializare a containerelor, Container xChange.

Container xChange a chestionat 800 de jucători din lanțul global de aprovizionare, incluzând linii maritime, case de expediții, expeditori, companii de închiriere containere, organizații non-guvernamentale sau companii de achiziții.

Potrivit sondajului, industria se declară relativ pesimistă în ceea ce privește performanța lanțului de aprovizionare în 2022. Din totalul respondenților, 11% au spus că performanța se va deteriora și mai mult, iar 54% că va rămâne la fel în 2022.

Pentru 22% dintre respondenți, taxele suplimentare introduse de către liniile maritime reprezintă principala provocare în 2022, în timp ce pentru 19% dintre aceștia forța de muncă rămâne o problemă. Restul respondenților (6%) au evidențiat lipsa de transparență și vizibilitate în lanțul de aprovizionare ca provocare majoră.

Întrebați ce alternative au identificat la obținerea de echipamente de la transportatorii maritimi, 50% dintre respondenți au spus că au recurs la închirierea unidirecțională, urmată contracte de închiriere pe termen lung (28%) și achiziția de containere (22%).

Criza de containere și regândirea strategiilor logistice

În general, 71% dintre respondenți au spus că își regândesc strategia logistică: caută să își diversifice lanțurile de aprovizionare și fac stocuri mai mari.

Principalele cauze ale lipsei de containere în acest an, conform respondenților, au fost – expeditorii care utilizează containerele ca spații de depozitare (42%), probleme ale liniilor maritime (28%), ineficiențe între cerere și ofertă, respectiv în potrivirea proprietarilor de containere cu potențialii utilizatori (28%), timpii de tranzit mai lungi și congestia din porturi, care au făcut ca rotația containerelor să fie mai lentă.

Potrivit sondajului Container xChange, 75% dintre respondenți au declarat că pandemia le-a afectat afacerea. Dintre aceștia, 54% au spus că pandemia a dus la marje de profit mai mici, 36% au spus că a avut ca rezultat mai puțină transparență și 36% au spus că au recurs la mai multe soluții digitale. (întrebare cu răspunsuri multiple)

Măsuri pentru a crește reziliența lanțului de aprovizionare

Între timp, sosirea variantei Omicron produce îngrijorare în rândul jucătorilor din logistică, probabilitatea întreruperii lanțurilor de aprovizionare din cauza închiderii porturilor, a blocajelor și a carantinelor echipajului navelor fiind ridicată.

„Estimăm că noile variante ale virusului vor continua să perturbe operațiunile portuare și capacitatea de muncă pe măsură ce avansăm în anul 2022”, a declarat Christian Roeloffs, co-fondator al Container xChange. „Odată cu diminuarea perturbărilor, cum ar fi conflictele sindicale din porturile din SUA, vom vedea, de asemenea, o îmbunătățire a capacității de transport. „Revenirea la normal” pare să vină mai devreme decât anticipau mulți dintre noi – și ar putea fi încă din a doua jumătate a anului 2022.”

„2021 a fost un an remarcabil pentru industria de transport maritim. Câștigurile și profiturile uimitoare ale liniilor de transport maritim au depășit profiturile combinate ale industriei realizate pe parcursul întregului deceniu. De asemenea, a fost un an care a arătat că expeditorii erau „dispuși” să plătească prețuri mai mari pentru transport. Acum, câștigurile și profiturile vor trebui să arate că banii pot fi folosiți pentru a îmbunătăți nivelul serviciilor în industrie. Acest lucru trebuie meargă dincolo de mecanismele tradiționale de a investi în mai multe echipamente sau nave – ci și în infrastructura terestră, transportul pe uscat și infrastructura care să permită colaborarea intersectorială pentru a crește reziliența industriei,” a adăugat Johannes Schlingmeier, co-fondator Container xChange.