Home Intermodal UE vrea să impună o eurovinietă şi în cazul remorcilor şi semiremorcilor

UE vrea să impună o eurovinietă şi în cazul remorcilor şi semiremorcilor

UE vrea să impună o eurovinietă şi în cazul remorcilor şi semiremorcilor

Comisia Europeană a prezentat recent o propunere de impunere a unei taxe de drum și pentru remorci și semiremorci începând cu 1 iulie 2030, cu scopul de a încuraja adoptarea unor vehicule tractate mai eficiente. 

În 2022, a fost aprobată noua Directivă Eurovinieta, care modifică modul în care sunt calculate taxele de trecere pentru vehiculele industriale în întreaga Uniune Europeană. Textul actual se bazează pe sistemul de tarifare pe emisiile de CO2 ale vehiculelor industriale motorizate și va deveni obligatoriu începând cu 25 martie 2024. Însă pe 4 mai 2023, Comisia Europeană a prezentat o propunere de impunere a unei taxe de drum și pentru remorci și semiremorci începând cu 1 iulie 2030. Propunerea pornește de la premisa că tractarea de remorci și semiremorci crește emisiile de CO2 ale camioanelor, în comparație cu cele ale autotractoarelor simple. Pentru a intra în vigoare, această modificare trebuie să fie aprobată de Parlamentul European și de Consiliul European.

Potrivit Organizației Internaţionale a Transporturilor Rutiere – IRU, impunerea eurovinietei pentru remorci și semiremorci va complica calculul deja complex al celei pentru vehiculele motorizate, precum și va crește costurile pentru transportul rutier de mărfuri.