Home Logistics Green Logistics Ajutoare de stat pentru camioane electrice sau alte vehicule cu emisii zero

Ajutoare de stat pentru camioane electrice sau alte vehicule cu emisii zero

Ajutoare de stat pentru camioane electrice sau alte vehicule cu emisii zero

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a demarat procesul de consultare publică pentru Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor destinate achiziției de camioane cu emisii zero pentru transportul rutier și  modernizării vehiculelor pentru transportul feroviar, maritim și pe căi navigabile interioare pentru a se califica drept vehicule nepoluante sau vehicule cu emisii zero.

Schema de ajutor de stat vizează investițiile pentru achiziția vehiculelor cu emisii zero destinate transportului rutier și modernizarea vehiculelor utilizate în transportul feroviar, maritim și pe căi navigabile interioare pentru reducerea emisiilor poluante.

Cine poate beneficia de ajutor de stat pentru achiziția vehicule cu zero emisii?

Sunt eligibile în cadrul acestei scheme proiectele care se încadrează în una dintre cele două submăsuri, după cum urmează:

Submăsura 1: achiziția de camioane sau vehicule comerciale ușoare, cu o greutate brută proiectată fără încărcătură mai mare de 3,5 tone, alimentate de o baterie electrică care poate fi încărcată și reîncărcată numai prin conectarea la o sursă externă de energie electrică pentru a se califica drept vehicule cu emisii zero;

Submăsura 2: modernizarea vehiculelor pentru transportul feroviar, maritim și pe căi navigabile interioare pentru a se califica drept vehicule nepoluante sau vehicule cu emisii zero.

Schema se adresează operatorilor de transport rutier, feroviar, maritim și pe căi navigabile interioare din România.

Bugetul total alocat schemei este de 300 de milioane de euro, disponibil prin Fondul pentru modernizare pentru perioada 2024-2029. Bugetul mediu anual este estimat la 120 milioane de euro, iar valoarea maximă a finanțării pentru un beneficiar nu poate depăși 15 milioane de euro. Cheltuielile neeligibile vor fi suportate integral de către beneficiar.

Scopul principal al acestei scheme este sprijinirea operatorilor de transport pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES), prin achiziția vehiculelor nepoluante și modernizarea flotelor existente. Schema contribuie la atingerea obiectivului de 80.000 de camioane grele electrice în UE până în 2030 și o reducere de 90% a emisiilor din transporturi până în 2050, comparativ cu 1990.

Schema de ajutor de stat publicată spre consultare publică se regăsește aici.

Operatorii interesați sunt invitați să consulte detaliile schemei și să trimită observații sau propuneri până la data de 16 decembrie 2024ora 12:00, la adresa de e-mail: contact.fm@fonduri.mt.ro.