Home Logistics Depozitare Automatizarea depozitelor cu ajutorul roboților autonomi mobili (AMR) – noua soluție pentru optimizarea centrelor de distribuție din România

Automatizarea depozitelor cu ajutorul roboților autonomi mobili (AMR) – noua soluție pentru optimizarea centrelor de distribuție din România

Automatizarea depozitelor cu ajutorul roboților autonomi mobili (AMR) – noua soluție pentru optimizarea centrelor de distribuție din România

Discuțiile despre automatizarea unui centru de distribuție (DC) pot însemna lucruri diferite pentru persoane diferite, dar, în cele din urmă, este vorba despre a face operațiunile depozitului să funcționeze mai ușor și mai eficient.

La nivelul său cel mai de bază, automatizarea manipulării materialelor ajută la eliberarea angajaților de sarcini banale, manuale și le permite să se concentreze pe tipurile de activități cu valoare adăugată.

Un raport recent Gartner indică o tendință în creștere a eficientizării lanțului de aprovizionare cu soluții de automatizare “flexibile”, prezicând că trei sferturi dintre companiile mari vor fi adoptat o formă de roboți “inteligenți” pentru operațiunile de depozitare până în 2026.

Aceștia sunt roboți avansați sau sisteme robotice care folosesc inteligența artificială, ghidarea sau senzorii pentru a funcționa independent sau cu și în jurul oamenilor. Totodată, includerea roboților autonomi mobile (AMR) implică investiții reduse în infrastructura proceselor din spațiile de lucru.

În ceea ce privește proiectarea, depozitele de astăzi necesită o capacitate de alimentare crescută și conexiuni la internet de viteză mai mare, iar unele ar putea necesita chiar spațiu suplimentar pentru a stoca echipamente de încărcare sau zone mai mari pentru a găzdui sisteme automate de depozitare.

Automatizarea are efecte inclusiv in zona resurselor umane

Automatizarea cu roboți a permis companiilor să-și extindă operațiunile în regiuni unde forța de muncă este limitată, reducând dependența lor de oameni. Operațiunile de picking asistate de roboți sunt un exemplu concludent.

Utilizarea de AMR poate deschide oportunități pe piețele urbane, unde forța de muncă este mai numeroasă, dar concurența este mare, prin susținerea unor costuri reduse aferente forței de muncă datorate atribuirii de sarcini mai motivante pentru angajați, atingerea KPI-urilor specifici si o rată mai mică a fluctuației de personal.

Totodată, avantajul automatizării poate fi deosebit de util pentru companiile din comerțul electronic, care doresc să-și îmbunătățească operațiunile logistice afectate de sezonalitate, in perioade gen Black Friday sau sărbători legale.

Automatizarea implică creativitate

“Feedback-ul pe care îl auzim adesea de la logisticieni este <<Nu vrem doar robotul; vrem o soluție>>”, spune Stefan Nusser, senior director de automatizare robotică pentru Zebra Technologies, companie care dezvoltă roboți mobili autonomi (AMR) și roboți colaborativi pentru spații industriale.

Exemplu: Soluția autonomă Fetch Robotics de la Zebra Technologies, dezvoltată împreună cu un furnizor terț de servicii logistice (3PL) pentru îndepărtarea deșeurilor ce se adunau pe culoar și la capetele de raft. Căutând să elibereze spațiul de podea atât pentru operatori, cât și pentru roboții care se deplasează în întregul depozit, au programat AMR-urile să ridice cutiile și ambalajele și să le ducă în zona de reciclare – o sarcină care a fost făcută anterior manual de către angajați. Software-ul ușor de configurat permite angajaților să schimbe frecvența de eliminare și să adauge locații noi sau containere. Această automatizare a permis relocarea mai multor lucrători către alte sarcini mai productive.

“Avem un robot care, în esență, are capacitatea de a muta un cărucior dintr-o locație în alta”, spune Nusser, explicând că angajații au pus coșuri de colectare deasupra cărucioarelor și apoi au folosit aplicația software a robotului autonom mobil pentru a transmite sarcinile pe care să le realizeze. “La fiecare jumătate de oră, robotul preia cărucioarele și le aduce în zona de reciclare, apoi le aduce înapoi goale.”

“Într-un fel, este soluția perfectă”, spune Nusser, adăugând că procesul a deschis porțile ingeniozității, în timp ce antreprenorii se gândesc la modalități de a aplica tehnologia și pentru alte sarcini. ”

 

Un instrument simplu, care a schimbat in bine modul în care funcționează centrul de distribuție

Raportul Gartner indică natura adaptivă a roboților autonomi mobili pentru transportul paleților de mărfuri, livrarea de articole către o persoană sau preluarea pieselor din punctul A în punctul B. Aceste aplicații vor crește, contribuind centre de distribuție și mai dinamice.

Acești roboți inteligenți intra-logistici pot fi implementați mai ușor, mai ieftin și pot fi scalați cu ușurință pentru a gestiona mai bine provocările companiilor. Se începe cu investiții inițiale mici și pot continua să testeze cazuri de utilizare noi și variate pe măsură ce se familiarizează cu tehnologiile.

”În condițiile în care viteza de rezolvare a sarcinilor de lucru, acuratețea și productivitatea sunt principalii KPI din centrele de distribuție, angajații care lucrează asistat de roboții pot face imposibilul posibil’’, a concluzionat Claudiu Vlad, Product Manager Fetch Robotics în cadrul Total Technnologies.

Total Technologies – 30 de ani pe piața din România 

Companie românească de software și consultanță în tehnologia informației, Total Technologies  este un integrator renumit pe piața soluțiilor auto ID – soluții de culegere automată a datelor, ajutând companiile din industrii precum producție, logistică, farma, retail, transport sau curierat să-și automatizeze procesele de business.

La a 30-a aniversare, Total Technologies rămâne o echipă pasionată de a aduce valoare adăugată clienților, oamenilor și societății, furnizând soluții digitale complete, scalabile și customizabile, pentru a face sarcinile solicitante mai ușoare și pentru o viață mai bună. Investind constant în inovare și dezvoltare, Total Technologies este preocupată de atragerea permanentă de resurse și parteneri.

Azi,Total Technologies este Platinum Performance Partner Honeywell Productivity Solutions în România, fiind cel mai mare partener și singurul Centru Service Autorizat – Elite din Europa de Est. Total Technologies este, de asemenea, partener Zebra si singurul partener pentru soluțiile Fetch din România si Moldova, încă din anul 2019.

Fetch Robotics a devenit parte a Zebra Technologies, prin achiziție in anul 2021. În prezent, Total Technologies a implementat tehnologia bazată pe ghidarea vocală (Pick by Voice) în zona de centre de distribuție și a semnat proiecte pilot în Romania pentru implementarea AMR în zona de BackOffice.