Home Logistics Depozitare AGV sau AMR? Diferențe între soluțiile automatizate de transport în depozit?

AGV sau AMR? Diferențe între soluțiile automatizate de transport în depozit?

AGV sau AMR? Diferențe între soluțiile automatizate de transport în depozit?

De mai bine de jumătate de secol, AGV-urile (vehicule ghidate automat) mută diferite mărfuri în depozite logistice, centre de distribuție, fabrici și, practic, oriunde este nevoie de o soluție pentru sarcini repetitive în transportul de mărfuri.

Până de curând, acestea erau singura opțiune pentru automatizarea transporturilor interne. Astăzi, eficiența acestora este pusă la încercare de o soluție mai sofisticată din punct de vedere tehnologic: AMR (roboți mobili autonomi),  despre care specialiștii spun ca sunt mai flexibili, inteligenți și ușor de controlat.

Ambele soluții permit mutarea unor bunuri din punctul A în punctul B, o sarcină fără valoare adăugată într-o operațiune și care nu necesită un nivel ridicat de pregătire din partea angajaților din fabrică sau depozit.

Atât AGV-urile, cât și roboții mobili autonomi pot fi utilizați pentru a crește eficiența și productivitatea și eficiența, reducând în același timp costurile cu mâna de lucru.

Însă dincolo de aceste similitudini, sunt soluții total diferite, cu avantaje și dezavantaje.

Rute fixe versus navigare inteligentă

Introduse inițial în industria automotive în jurul anilor 1950, AGV-urile sunt destinate pentru transportul materialelor. Sunt o prezență constantă în depozitele logistice și permit transportul bunurilor într-un spațiu bine delimitat fără a fi nevoie de intervenția umană.

Un AGV are un nivel minim de inteligență on-board și poate executa instrucțiuni simple de programare. Pentru navigare trebuie să fie ghidat cu ajutorul firelor, benzilor magnetice sau al senzorilor, ceea ce necesită, de obicei, lucrări în unitățile unde urmează să fie implementate. De asemenea, AGV-ul este limitat la rutele fixate, ceea ce se traduce prin costuri suplimentare și noi perturbări ale activității, că dacă în viitor rutele vor trebui modificate.

AGV-urile pot detecta obstacolele din fața lor, însă nu le pot ocoli, astfel încât se opresc pur și simplu până când obstacolul este înlăturat.

Roboții mobili autonomi sunt o alternativă flexibilă la infrastructura fixă impusă de AGV-uri, însă cu costuri de implementare mai ridicate. Aceștia se deplasează prin depozit sau fabrică folosind hărți realizate de sistemul software la fața locului sau prin pre-încărcarea unor schițe ale construcției. Modul de funcționare este similar cu cel al GPS-ului mașinii sau al unei aplicații cu hărți preîncărcate. Atunci când memorează adresa proprietarului, generează calea cea mai directă pe baza poziției pe hartă. În același mod roboții mobili autonomi memorează locațiile de picking și livrare a mărfurilor. Aceștia utilizează informații furnizare de camere, senzori integrați și scanere laser, dar și un software sofisticat care permite detectarea împrejurimilor și alegerea celei mai eficiente rute către obiectiv. Lucrează complet autonom, iar dacă un stivuitor, palet, operator din depozit sau alte obstacole apar în fața roboților, aceștia pot ocoli obstacolele în siguranță, utilizând cea mai bună rută alternativă, optimizând productivitatea și asigurând fluxul de materiale fără întârzieri.

Siguranță pentru operatori

Având în vedere că un AGV se va opri la detectarea celui mai mic obstacol, este un echipament extrem de sigur de utilizat în mediile cu prezență umană. În același timp, un astfel de echipament este mai eficient în mediile de lucru fără prea multe obstacole și operatori umani.

În același timp, și un AMR este o soluție sigură, fiind proiectat pentru a opera în spații mai fluide, unde operatorii se pot mișca fără probleme în apropierea sa. Grație funcțiilor de analiză a mediului, un robot autonom poate detecta dacă este suficient spațiu pentru a ocoli obstacolul.

AGV ⇔ AMR

Automat ⇔ Autonom

Ghidat ⇔ Mobil

Vehicul ⇔ Robot

Care este costul?

Implementarea unui AGV cu sistem de ghidare cu fir reprezintă un cost financiar semnificati datorită lucrărilor de instalare, însă, costul unui robot este destul de accesibil, datorită faptului că designul este destul de simplu.

În același timp, costul de achiziție al unui robot mobil autonom este considerabil, însă instalarea acestuia nu presupune lucrări suplimentare în depozit sau fabrică pentru a-l pune în funcțiune.