Home Logistics Ambalare Cererea de soluții de ambalare complete crește

Cererea de soluții de ambalare complete crește

Cererea de soluții de ambalare complete crește

Piaţa de ambalaje urmează un trend ascendent potrivit rezultatelor din primul trimestru al acestui an. Potrivit datelor interne ale INATECH Packaging, cererea de ambalaje din carton și hârtie a crescut cu aproximativ 20% față de primul trimestru al anului trecut.

Creșterea este alimentată în principal de interesul sporit din partea retailerilor, în special de al celor din ecommerce. Astfel, potrivit INATECH Packaging, în perioada ianuarie-martie 2024, companiile au comandat peste 300.000 kg de ambalaje din hârtie şi carton.

Cu toate acestea, se remarcă o temperare a consumului general în acest an, românii tind să achiziţioneze mai puţine produse, reflectând schimbările de comportament ale consumatorilor influenţate de contextul economic actual, arată datele INATECH Packaging, unul dintre principalii furnizori de soluţii complete de ambalare din România.

Reducerea costurilor de ambalare, tendință dominantă

În acest context, ca tendinţă principală în 2024 pe piaţa de ambalaje rămâne interesul companiilor pentru a reduce costurile cu ambalarea produselor. Tocmai de aceea, acestea preferă să încheie parteneriate cu furnizori cu soluţii complete de ambalare şi care oferă ambalaje rezistente la manipularea şi transportarea produselor, mai ales de sărbători, când există vârf de cerere.

“Deşi începutul de an indică o oarecare incertitudine în economie, piaţa de ambalaje îşi susţine trendul de dezvoltare, însă cu ajustări ale cererii: există un interes tot mai evident pentru soluţii complete de packaging. Astfel, firmele din România sunt tot mai orientate către furnizori care pot oferi soluţii de la A la Z, de la tipuri cât mai diverse de ambalaje, la sisteme de ambalare, ceea ce ne provoacă să regândim strategia de produs, de vânzare şi de investiţii pentru a îndeplini nevoile din piaţă şi pentru a asigura creştere constantă în business.

Mai mult, piaţa de ambalaje trece printr-o perioadă atipică: deşi înregistrăm creştere în activitatea noastră datorită diversificării gamei de produse şi a dezvoltării portofoliului de clienţi, consumul general este mai temperat faţă de alţi ani.

În schimb, cererea pentru ambalaje de protecţie a fost la cel mai mare nivel în preajma Paştelui şi continuă să crească în general, alimentată de mai mulţi factori, inclusiv de creşterea comerţului electronic şi de accentul tot mai mare pus pe protejarea produselor în timpul transportului şi depozitării.

Acest lucru a dus la o cerere constantă pentru soluţii de ambalare durabile şi eficiente, care să ofere protecţie adecvată, dar şi să fie ecologice”, declară Cristian Bădescu, CEO INATECH Packaging.

De asemenea, reprezentanţii INATECH Packaging observă o orientare tot mai mare către automatizarea proceselor de ambalare, în special în industria producţiei şi în logistică, unde eficienţa şi economisirea de timp şi resurse sunt prioritare.

Această schimbare este alimentată de avansul tehnologic constant şi de nevoia de a reduce costurile şi de a îmbunătăţi procesele operaţionale.

Ce ambalaje caută companiile din România?

Cele mai cumpărate tipuri de ambalaje: cerere mai ridicată pentru ambalaje customizate şi pentru ambalaje cu temperatură controlată

În primul trimestru din an, cele mai multe solicitări de ambalaje de protecţie şi de sisteme de ambalare vin din industriile: ecommerce, producţie, retail, pharma, automotive, logistică, dar şi subnişe care apar strict în perioada diverselor sărbători internaţionale sau religioase. Astfel, cele mai căutate tipuri de ambalaje sunt cele din hârtie, carton, folie cu bule, ambalajele termoizolante, pentru produse alimentare mari, dar şi pentru băuturi, produse de lux şi cadouri.

Din totalul solicitărilor de ambalaje, peste 30% sunt reprezentante de ambalajele ecologice, acestea fiind tot mai folosite de companiile din România.

În contextul pregătirii stocurilor de produse pentru Paşte, au fost înregistrate mai multe comenzi pentru aceleaşi tipuri de ambalaje ca în restul anului.

Totodată, este înregistrată o creştere de 7% pentru ambalaje customizate realizate din spume tehnice, fiind una dintre perioadele din an cu un volum mai ridicat de vânzare pe acest segment de ambalaje.

Astfel, IFOAM AG, una dintre firmele şi liniile de business ale grupului INATECH, înregistrează creştere de la an la an.