Home Logistics Comerț international Controale vamale simplificate pentru transporturile feroviare între Moldova și Ucraina

Controale vamale simplificate pentru transporturile feroviare între Moldova și Ucraina

Controale vamale simplificate pentru transporturile feroviare între Moldova și Ucraina

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Lilia Dabija și viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, au semnat Protocolul modificat al Acordului între Republica Moldova și Ucraina cu privire la activitatea transportului feroviar, din 20 martie 1993.

Noul protocol prevede simplificarea procedurilor de tranzit feroviar al mărfurilor pe teritoriul Ucrainei, cu destinația Republica Moldova și România, și pe teritoriul Republicii Moldova, cu destinația Ucraina și România, ceea ce va duce la creșterea volumelor transportate pe calea ferată.

Una dintre prevederile tratatului se referă la eliminarea controlului autorităților ucrainene vamale și de frontieră la stația Reni.

Modificările propuse vor permite reducerea timpului de tranzit al mărfurilor din/în complexul portuar Giurgiulești sau România și vor avea impact pozitiv asupra costului final al bunurilor exportate/importate de beneficiari din Republica Moldova.

În același timp, vor fi modificate lanțurile logistice, prin redirecționarea transportului de mărfuri de pe rutier pe feroviar. Astfel, va fi diminuată sarcina pe drumurile publice naționale, ceea ce va duce la majorarea volumelor de mărfuri aflate în tranzit pe teritoriul Republicii Moldova, cu impact pozitiv asupra economiei naționale.

De asemenea, în urma intrării în vigoare a Protocolului, urmează să fie reduse ambuteiajele feroviare sezoniere la stațiile feroviare Galați (România), Giurgiulești, Reni, Etulia și Basarabeasca, care influențează negativ costurile logistice în perioada recoltei și exportului produselor cerealiere.