Home Logistics 3 PL Cum reduci costurile cu soluţia de management a ambalajelor reutilizabile GEFCO?

Cum reduci costurile cu soluţia de management a ambalajelor reutilizabile GEFCO?

Cum reduci costurile cu soluţia de management a ambalajelor reutilizabile GEFCO?

Industria automotive, în special, dar şi alte industrii producătoare, se confruntă cu numeroase probleme pe lanţul de aprovizionare care ţin de soluţiile de ambalare, de la prejudicii aduse mărfurilor din cauza modului defectuos de ambalare, la probleme de depozitare a ambalajelor, disponibilitatea acestora, lipsa vizibilităţii în supply chain, un management ineficient al returului atunci când vorbim de ambalajele returnabile şi în general, costuri ridicate.

GEFCO, lider european în logistica pentru industria automotive, dezvoltă de mai bine de 25 de ani soluţii pentru furnizarea de ambalaje reutilizabile către unităţile producătorilor de componente şi autovehicule. Compania a devenit un actor important în managementul fluxurilor de ambalaje industriale, cu peste 6,5 milioane ambalaje industrial aflate în proprietatea grupului, peste 1.700 de clienţi industriali şi 23 de centre la nivel European pentru colectarea şi mentenanţa ambalajelor reutilizabile.

La invitaţia GEFCO Romania am vizitat centrul regional din Trnava, Slovacia, pentru a vedea şi a afla ce înseamnă soluţiile integrate GEFCO pentru RPS – ambalaje reutilizabile.

Aflat într-o zonă unde industria automotive prevalează, în apropierea unor mari producători de componente şi autovehicule, la doar câţiva kilometri de fabrica PSA Peugeot Citroen, centrul GEFCO pentru RPS este unul dintre cele 8 centre europene unde se realizează colectarea, spălarea, stocarea şi distribuţia ambalajelor reutilizabile, ce acoperă o gamă diversă, de la cutii de plastic – KLT, VDA de diferite dimensiuni, capace, paleţi din plastic şi până la containere din oţel. În Trnava se lucrează în două schimburi cu 11 operatori pe schimb, incluzând şi stivuitoriştii şi se spală în medie între 7.000 – 8.000 de cutii pe zi.

Avantaje RPS

Soluţie ecologică – managementul deşeurilor este simplificat, fiind eliminat managementul deşeurilor din carton

Optimizarea transportului – rata de stivuire este îmbunătăţită

Optimizarea spaţiului în fabrică – datorită stacabilităţii îmbunătăţite

Siguranţă pentru operatori – pentru a deschide ambalajele reutilizabile nu este necesară utilizarea unui cutter sau a unui obiect ascuţit

Protecţie mai bună a componentelor – ambalajele reutilizabile nu pot fi strivite sau zdrobite

Standardizarea liniei de producţie – dimensiunea ambalajelor reutilizabile este mereu aceeaşi

Ergonomie – piesele şi componentele sunt mai uşor de manevrat şi transportat de către operatori

Ce înseamnă soluţia integrată RPS?

“Clienţii noştri nu trebuie să îşi facă griji în legătură cu disponibilitatea ambalajelor sau trasabilitatea acestora, responsabilitatea stocurilor şi a managementului ambalajelor ne aparţine. Noi gestionăm tot fluxul, începând de la proiectarea ambalajelor, dacă vorbim de un proiect “la cheie”, optimizarea stocurilor, optimizarea zonelor de depozitare, planificarea şi monitorizarea fluxurilor fizice pentru ambalajele goale” explică Bogdan Ioniţă, Cluster Transport & Logistic Manager pentru Cehia şi Slovacia şi ghidul nostru în incursiunea în centrul din Trnava.

Odată identificată necesitatea clientului şi comandate ambalajele, acestea sunt livrate către furnizori din centrele GEFCO unde sunt depozitate, mărfurile sunt puse în cutii şi apoi livrate către fabrică, de unde Gefco colectează ambalajele goale care sunt mai apoi trimise către centrele regionale, unde sunt spălate şi repuse apoi în sistem.

Soluţia RPS în România

În România, GEFCO oferă această soluţie integrată de management al ambalajelor reutilizabile pentru peste 41 de companii, majoritatea producători din industria automotive, situaţi în zona de vest şi centru a ţării – Arad, Timişoara, Sibiu, Braşov, Cluj-Napoca. Gestionarea fluxurilor este asigurată de GEFCO România din punct de vedere al transportului, prin colectarea şi livrarea ambalajelor dinspre hub-ul regional din Trnava, Slovacia către companiile beneficiare din România şi retur.

Anual, aproximativ 650.000 de ambalaje returnabile sunt manipulate prin hub-ul din Arad, acolo unde se face depozitarea şi distribuţia ambalajelor către furnizorii din România şi unde există şi un auditor dedicat pentru această activitate.

În 2018 comparativ cu 2017 creşterea numărului de clienţi pentru acest serviciu a fost de 28%, reprezentanţii companiei estimând că această tendinţă se va menţine şi în anii următori.

“Soluţia le oferă mai multă flexibilitate furnizorilor din industria auto, iar standardizarea şi flexibilitatea aduc întotdeauna progres şi inovaţie în industrie”, a spu Dan Artenii Sales&Marketing Manager GEFCO România.

Best practice

Succesul soluţiei GEFCO poate fi dovedit cu cifre şi cazuri concrete. Unul dintre cei mai importanţi producători de vehicule la nivel mondial, cu 3 fabrici în Marea Britanie, peste 280 de furnizori şi un stoc de 128.000 de ambalaje a optat pentru un pachet complet oferit de către furnizorul de servicii logistice.

În contextul unui management limitat al inventarului şi din cauza unui sistem care a dus la stocuri epuizate, clientul avea nevoie de un serviciu complet în ceea ce priveşte livrările de ambalaje reutilizabile şi un singur responsabil care să optimizeze fluxul şi să reducă costurile.

Astfel, GEFCO a venit cu o soluţie ce a inclus controlul livrărilor de ambalaje pentru a simplifica şi eficientiza procesul în concordanţă cu nevoile clientului şi monitorizarea comenzilor şi a stocurilor cu ajutorul soluţiei IT Track&Trace.

Rezultatele au inclus:

■ Reduceri de cost

■ Transporturi optimizate din punct de vedere al încărcăturii

■ 175.000 de transporturi lunare în medie

■ 97,5% din livrări completate la timp, peste nivelul agreat în contract

O scurtă istorie a ambalajelor reutilizabile

Odată cu modelul T, Henry Ford a revoluţionat transportul pentru totdeauna şi a produs un vehicul modern si robust destinat maselor. Linia de asamblare mobile a transformat modul în care se produceau maşinile, iar politica sa de retenţie a angajaţilor este la fel de actuală şi astăzi. Însă spiritul inovator Ford nu se rezumă doar la tehnologia fabricării de maşini, ci merge mai departe pe lanţul de aprovizionare.

În cadrul Ford Manufacturing Company în 1930 au apărut primele aplicaţii ce implicau reutilizarea ambalajelor. Atunci a fost înfiinţat departamentul Rouge Returnable Container.

Componentele erau livrate în lăzi de lemn dimensionate astfel încât să poată fi apoi folosite pentru a face diferite componente pentru vehicule. Ambalajele reutilizabile au căpătat o popularitate tot maimare în rândul companiilor cu activităţi de producţie, iar în 1985 ambalajele de plastic reutilizabile erau deja folosite frecvent în diferite industrii.

Astăzi, ambalajele reutilizabile – RPS- sunt folosite în industrii ce presupun activităţi de asamblare, precum industria automotive, industria aeronautică, cea a echipamentelor medicale, tehnologie, electronică, fibră optică, telecomunicaţii sau retail, companii ce au un lanţ de aprovizionare cu elemente comune sau similare.