Home Logistics 3 PL Cum se pregătesc transportatorii și clienții pentru Brexit?

Cum se pregătesc transportatorii și clienții pentru Brexit?

Cum se pregătesc transportatorii și clienții pentru Brexit?

Mâine, marți, 15 ianuarie 2019, Camera Comunelor a Parlamentului Regatului al Marii Britanii va supune la vot acordul pentru Brexit, la aproape două luni de la agrearea acestuia cu liderii europeni.

Acesta este un moment decisiv, iar dacă Guvernul va pierde votul de marți, așa cum este de așteptat, Premierul Marii Britanii, Theresa May va trebui să propună un plan B care să fie acceptat atât de către Camera Comunelor cât și de către liderii europeni.

Cum probabilitatea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie fără să fi încheiat un acord, iar perioada de tranziție de 21 de luni să nu existe, companiile de transport și logistică se pregătesc și lucrează cu clienții pentru a facilita procesul de vămuire a bunurilor care intră sau ies din Marea Britanie. Începând cu 29 martie 2019 toate bunurile trimite din și către UK din cele 27 de state membre ale UE vor fi însoțite de declarații vamale. În plus, anumite produse – în special cele de origine animală și vegetală – vor necesita și certificate sanitare și fitosanitare pentru a confirma că produsele pot fi consumate în siguranță, iar în cazul plantelor, că nu sunt purtătoare de boli.

Furnizorul pan-european de servicii logistice P&O Ferrymasters, cu sediul central în Marea Britanie, lucrează în prezent la identificarea de soluții pentru a le oferi clienților asistență în completarea cât mai rapidă a declarațiilor vamale.

Pentru a facilita acest proces, compania recomandă companiilor importatoare sau exportatoare să aplice pentru un număr EORI. De asemenea, extrem de importantă este clasificarea corectă a bunurilor pentru a complete corect declarațiile. Fiecare produs poate fi clasificat în funcție de un cod HS, care determină cuantumul taxei vamale ce urmează să fie plătită. Mai multe informații despre clasificări pot fi găsite pe https://www.tariffnumber.com/ sau https://www.gov.uk/trade-tariff.

Specialiștii P&O Ferrymasters atrag atenția și asupra faptului că transportatorii și companiile de logistică vor avea nevoie de mai multe informații decât până acum din partea clienților pentru a putea declara bunurile la vamă. De aceea clienții trebuie să revizuiască procesele interne și să se asigure că informațiile sunt disponibile în momentul în care vehiculele sunt încărcate:

  • Numele exportatoilori, adrese și numere EORI
  • Numele importatorilor, adrese și numere EORI
  • Detaliile agenților responsabili cu întorcmirea declarațiilor pentru exportatori și importatori cu informații de contact
  • Țara de origine a bunurilor
  • Țara de destinație pentru bunuri
  • Descriere bunurilor
  • Cod HS
  • Greutate netă și brută
  • Valoare și termeni de vânzare

În cazul în care bunurile sunt declarate șa vamă înainte sau în momentul plecării de la client, este necesară furnizarea MRN (Master Reference Number) din declarația vamală.