Home Industrii Japonia şi Uniunea Europeană creează cea mai mare zonă economică la nivel mondial

Japonia şi Uniunea Europeană creează cea mai mare zonă economică la nivel mondial

Japonia şi Uniunea Europeană creează cea mai mare zonă economică la nivel mondial

Pentru a marca aproape cinci secole de comerţ, Parlamentul Uniunii Europene a aprobat un parteneriat economic strategic între UE şi ţara soarelui-răsare – Japonia. Acest acord comercial de liber schimb va duce la creşterea comerţului între cele două entităţi prin eliminarea sau reducerea anumitor tarife şi a altor bariere comerciale, aducând beneficii consumatorilor şi producătorilor atât din Uniunea Europeană cât şi din Japonia.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker declara că această legătură puternică între UE şi Japonia ar putea să „aducă relaţiile noastre comerciale, politice şi strategice la un nou nivel”.

Tratatul intră în vigoare în februarie 2019, moment ce coincide cu aniversarea a aproape 500 de ani de la stabilirea primelor relaţii economice între Europa şi Japonia.

Acordul a fost ratificat în prealabil şi de membrii Parlamentului din Japonia, astfel încât data oficială stabilită pentru a intra în aplicare este 1 februarie 2019. Deşi negocierile pentru acest parteneriat s-au încheiat cu succes în decembrie 2017, Parlamentul European şi-a dat votul final un an mai târziu, tot în decembrie.

 Cea mai mare zonă comercială!

Comisarul pentru Comerţ, Cecilia Malmström a explicat că acest acord va crea „cea mai mare zonă comercială negociată vreodată”. A amintit despre multiple beneficii, inclusiv standard ridicate pentru muncitori, consumatori şi politici eficiente pentru protecţia mediului.

Şi premierul Japoniei, Shinzo Abe consideră că acest parteneriat va crea „cea mai mare zonă economică din lume”, care „este scutită de taxe, avansată şi industrializată”.

Noile relaţii comerciale dintre cele două părţi aduc şi scutirea de taxe vamale pentru companiile din UE care exportă în Japonia (aproape 1 miliard de euro). Totodată, vor fi eliminate mai multe bariere care au îngreunat comerţul cu automobile, iar cei peste 127 de milioane de potenţiali consumatori ai Japoniei vor avea acces facil la produse agricole din Uniunea Europeană. Per total, se va putea observa o creştere a exporturilor din UE.

Atât Uniunea Europeană, cât şi Japonia vor benefica de multiple scutiri de taxe pentru produse alimentare, cosmetice, chimice, textile. Totodată. Japonia va trebui să se alinieze standardelor internaţionale pentru producerea maşinilor, iar multe companii din UE vor avea acces în 54 de oraşe mari ale Japoniei. Nu în ultimul rând, firmele mici şi mijlocii vor beneficia de protecţie din partea autorităţilor, mai ales dacă ţinem cont că 78% din exporturile către Japonia vin de la aceste companii.

 Creşterea comerţului cu automobile

Comerţul cu automobile va fi martor al celor mai mari schimbări, deoarece taxele de 10% pentru maşinile japoneze destinate exportului vor dispărea de-a lungul unei perioade de şapte ani. Totodată, pentru unele piese şi accesorii auto, taxele vor fi reduse la 0% mult mai repede.

Autorităţile nipone s-au angajat să elimine orice alte obstacole care ar fi stat în calea importurilor de maşini din UE. Putem spune c ă idea acestui parteneriat a pornit şi de la politicile economice ale preşedintelui SUA Donald Trump, care a împins atât UE, cât şi Japonia să caute parteneri economici în altă parte. Ambele fuseseră implicate în acorduri cu SUA (UE prin Parteneriatul de Comerţ şi Investiţii Transatlantic – Transatlantic Trade and Investment Partnership, iar Japonia prin Parteneriatul Transpacific al celor 12 Naţiuni – 12-nation Trans-Pacific Partnership), cel cu Japonia fiind respins de Trump în primele zile de la preluarea mandatului, iar acordul cu UE ajungând la un punct mort al negocierilor în anul 2016. Uniunea Europeană deja exportă bunuri în valoare de peste 58 de miliarde de euro şi 28 de miliarde de euro în servicii către Japonia în fiecare an. Se estimează că acordul va duce la creşterea relaţiilor comerciale între UE şi Japonia cu 25%. Tratatul creează o zonă comercială ce reprezintă o treime din PIB-ul global şi are impact asupra a 635 milioane de oameni.

Puncte cheie ale acordului UE-Japonia

■ Eliminarea taxelor vamale la brânzeturi, printre care Gouda şi Cheddar (în prezent taxate cu aproape 30%), dar şi la exporturile de vinuri (taxele se ridică la 15% în prezent);

■ Va permite UE să crească substanţial exporturile de carne de vită şi să creeze alte oportunităţi pentru exporturile produselor din carne de porc;

■ Asigurarea protecţiei în Japonia a mai mult de 200 specialităţi alimentare europene cu indicaţie geografică şi protejarea produselor japoneze cu indicaţie geografică în UE;

■ Înlăturarea tarifelor la produse industriale în sectoare unde ţările UE sunt competitive, cum ar fi cosmeticele, produsele chimice, produsele textile şi articolele de îmbrăcăminte;

■ Facilitarea exporturilor de maşini japoneze în UE;

■ Deschiderea pieţelor de servicii, în special servicii financiare, e-commerce, telecomunicaţii şi transport;

■ Înlăturarea obstacolelor economice în sectorul căilor ferate.