Home Logistics Depozitare Dezvoltare puternică în prima jumătate din 2022 pentru VGP

Dezvoltare puternică în prima jumătate din 2022 pentru VGP

Dezvoltare puternică în prima jumătate din 2022 pentru VGP

VGP NV, furnizor european de spații logistice și proprietăți imobiliare semi-industriale a raportat un profit net de 153,1 milioane EUR pentru primul semestru al anului 2022, încheiat pe 30 iunie.

De asemenea, dezvoltatorul imobiliar a încheiat contracte de închiriere nou semnate precum și reînnoite în valoare de 35,4 milioane EUR. Astfel, veniturile totale anualizate se ridică la 281,1 milioane EUR venituri totale anualizate (+9.7% YTD).

Compania are în construcție un total de 1.346.000 mp în cadrul a 40 de proiecte care odată construite și închiriate reprezintă 88,1 milioane EUR de chirie anuală suplimentară (87,4% sunt suprafețe preînchiriate).  În România, la finalul primului semestru, VGP raporta în constructie 4 clădiri pe o suprafață de 102.000 mp, în diferite parcuri logistice și industriale din țară: VGP Park Arad, VGP Park Brașov și VGP Park București.

„În prima jumătate a anului am înregistrat o dezvoltare puternică, cu 35 de milioane EUR rezultate din contracte de închiriere noi sau reînnoite semnate și susținute de o creștere semnificativă a chiriilor în majoritatea țărilor. Această creștere a fost realizată în ciuda unei abordări mai prudente a sectorului de comerț electronic, din care un număr de jucători importanți și-au mutat atenția către 2024 și după,” a declarat Jan Van Geet, CEO VGP.

„Piețele instabile de energie nu numai că au dat un impuls semnificativ potențialului nostru de venituri din energie regenerabilă, ci au servit și ca un accelerator în dorința chiriașilor noștri de a trece la consumul de energie regenerabilă. Acum inițiem proiecte solare în aproape toate regiunile, bazate pe cererea directă a chiriașilor, nu doar în Germania și Olanda” a continuat acesta.   

Criza energetică, oportunitate pentru dezvoltările imobiliare

Potrivit lui Jan Van Geet, un efect secundar important al instabilității piețelor de energie este că oferă oportunități de creștere pentru VGP prin faptul că obligă industriile ineficiente energetic să se reinventeze, să se relocheze și să treacă la operațiuni mai durabile și eficiente.

Unul dintre efectele secundare ale acestui lucru este acela că există fabrici vechi, în locații premium, la vânzare, ceea ce pentru VGP înseamnă, în consecință, oportunități interesante de reamenajare a acelor zone industriale. O poziție de capital puternică este importantă, mai ales că astfel de oportunități extrem de atractive, de tip « brownfield » încep să apară din ce în ce mai mult, a explicat CEO-ul VGP.

VGP în România

VGP este prezentă în România, din 2007, și dezvoltă parcuri industriale în București, Arad, Brașov, Timișoara și Sibiu. VGP Park Bucuresti Nord este dezvoltat pe un teren de aproximativ 250.000 mp si va avea o suprafață totală închiriabilă de aproximativ 120.000 mp divizată în 4 clădiri. VGP Park Arad, dezvoltat pe un teren de 39 ha, cu o suprafață de închiriere de până la 200.000 mp, este poziționat strategic în Arad, nodul rutier cel mai important din vestul țării, parte a Coridorului IV de Transport Pan-European. VGP Park Brașov este dezvoltat pe o suprafață de aproximativ 320.000 mp și va avea un potențial total de 140.000 mp spațiu disponibil de închiriat. VGP Park Timișoara este închiriat complet, existând posibilități de extindere.