ELMAS Brașov – o companie aliniată la tehnologiile modern
Companie specializată în domeniul instalaţiilor de ridicat, cu performanţe recunoscute la nivel naţional și internaţional, ELMAS Brașov se află în continuă dezvoltare, fiind aliniată la tehnologiile moderne și conectată la cerinţele viitoare ale pieţei.
Cu sediul central în Brașov, o reţea de 12 filiale proprii în ţară și peste hotare (Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Israel), 400 de angajaţi, facilităţi de producţie, depozitare, service, compania a înregistrat o cifră de afaceri de peste 38 de milioane euro în anul 2022 și rezultate pozitive în prima jumătate a anului 2023.
Portofoliul ELMAS include o gamă completă de soluţii în domeniul instalaţiilor de ridicat pentru diferite aplicaţii din sectoarele industrial, comercial, rezidenţial, alimentar sau de construcţii.
Investiţii în creșterea capacităţii de producţie, eficienţă energetică, digitalizare
Investiţiile au fost și rămân unul dintre principalii piloni de dezvoltare ai business-ului Elmas, compania fiind preocupată de inovaţie și îmbunătăţirea continuă a calităţii produselor și serviciilor furnizate clienţilor. ELMAS a continuat să investească atât în noi tehnologii pentru fluxurile de producţie, cât și în alte arii de interes, cum ar fi eficienţa energetică. În urmă cu mai bine de 5 ani, ELMAS instalat panouri fotovoltaice pe acoperișul halei de producţie cu o suprafaţă de 5.000 mp și o putere instalată de 312 Kwp.
Energia electrică produsă de sistemul fotovoltaic este utilizată pe fluxul de producţie în timpul schimbului 1 de lucru, iar cea produsă pe durata schimbului 2 este stocată în baterii, fiind utilizată la iluminatul exterior tip LED al facilităţii de producţie, pe timpul nopţii.
Capacităţile de producţie ale companiei au fost retehnologizate și s-a investit într-o instalaţie de producere și stocare azot lichid, destinată asigurării necesarului de azot lichid pentru echipamentele CNC de debitare cu laser, aflate pe fluxul de producţie.
Achiziţia de echipamente CNC pentru debitare laser și abkant CNC tandem pentru creșterea capacităţii de producţie pentru macarale industriale, structuri metalice și ascensoare, dar și în digitalizarea operaţiunilor de producţie, cum ar fi monitorizarea de la distanţă a echipamentelor sau dezvoltarea de aplicaţii de service echipamente în reţeaua intranet/extranet sunt alte zone spre care ELMAS și-a concentrat atenţia.
“Investim în cercetare-dezvoltare de soluţii dedicate din sfera echipamentelor autonome interconectate – stivuitoare, macarale industriale, ascensoarecare deservesc sectoarele de logistică, producţie, desfacere dintr-o companie. De asemenea, ne aflăm într-o fază avansată de finalizare a investiţiei în proiectul pilot de parcare automatizată Elmas Combiparker care va stoca max. 25 de autoturisme, utilizând o amprentă la sol de aproximativ 80 mp și având integrat un sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 17 kw,“ afirmă Marius Paraipan, Marketing Manager ELMAS.
Tendinţe pe piaţa echipamentelor pentru depozit
În domeniul echipamentelor de ridicat pentru depozit, unde ELMAS este dealer exclusiv Linde Material Handling în România de peste 27 de ani, se remarcă o tendinţă de migrare a flotelor către stivuitoare echipate cu tehnologie Li-Ion pentru capacităţi de încărcare între 1,5 si 3 tone, în rândul companiilor active în domeniile retail, food&beverages, logistică.
“Pentru astfel de cerinţe, Linde Material Handling a dezvoltat seria X20- X50 pentru sarcini de la 2 până la 5 tone, ca fiind primele stivuitoare electrice care, datorită performanţelor și robusteţii ridicate, pot fi utilizate ca echivalente reale la stivuitoarele cu motor cu combustie internă,” explică Marius Paraipan.
În același timp, se remarcă preocuparea companiilor pentru siguranţa și securitatea în muncă, astfel că produse precum Linde Safety Guard (sistemul inovator de asistenţă care crește siguranţa pentru operatorii de stivuitoare și pietonii din imediata apropiere a stivuitorului), Linde Safety Pilot (sistem de asistenţă a operatorului pentru evitarea răsturnării stivuitorului și încărcăturii), Linde BlueSpotTM (sistem de avertizare timpurie cu lumină albastră al traseului de deplasare al stivuitorului), Linde Motion Detection (sistem de asistenţă care detectează mișcările din spatele stivuitorului staţionar), Linde TruckSpot sau centura reflectorizantă pentru pietoni sunt extrem de apreciate.
“De asemenea, piaţa se orientează și către stivuitoare automatizate, iar ELMAS oferă accesul la produse cum ar fi transpaletul autonom L-MATIC pentru sarcini de până la 2 tone, echipament de tractare electric autonom Linde P-MATIC care poate tracta sarcini până la 5.000 kg, stivuitorul autonom pentru rafturi înalte Linde K-MATIC conceput pentru sarcini de până la 1.500 kg și înălţimi de ridicare de până la 12 metri sau robotul de transport autonom Linde C-MATIC care transportă independent paleţi și cărucioare de până la 1.000 kg. O altă tendinţă pe care o remarcăm este cererea de echipamente pe proiecte cu fonduri europene,” completează acesta.
Promotor al sistemului dual de învăţământ
ELMAS Brașov este un promotor al sistemului dual de învăţământ, care, afirmă Marius Paraipan, generează oportunităţi benefice reciproc, în raportul companie-comunitate și companie-societate. “Derulăm parteneriate cu Școala Profesională Kronstadt, Colegiul Tehnic Remus Răduleţ și Colegiul Tehnic de Transporturi Brașov, prin intermediul cărora elevii desfășoară stagii de practică aplicată în diferite domenii specifice profilului companiei. Elevii practică lucrul efectiv alături de echipele din atelierele ELMAS, asimilează cunoștinţe despre meserie, obţinând în final o calificare acreditată, adaptată la nevoile actuale din piaţa muncii. Desigur, în acest mod și compania beneficiază de un real avantaj prin faptul că mulţi elevi, la terminarea stagiului de practică, se angajează în departamentele unde au desfășurat practica, având perspective clare de dezvoltare profesională. Pe durata desfășurării stagiului de practică, elevii primesc tot suportul educaţional din partea companiei, bursa lunară, având de asemenea asigurate în mod gratuit transportul și masa la cantina proprie. În paralel ne-am pregătit o echipă proprie de traineri calificaţi care derulează în cadrul companiei cursuri de specializare pentru montator, reglor și depanator ascensoare, dar și pentru stivuitorist,” spune Marius Paraipan.
Producător de ascensoare recunoscut la nivel mondial
Compania este un cunoscut producător de ascensoare, la Brașov fiind fabricate o gamă completă de ascensoare pentru persoane, lifturi pentru materiale și ascensoare auto echipate cu componente fiabile, care asigură o durată îndelungată de funcţionare. Inovaţia și calitatea produselor sale sunt recunoscute la nivel mondial, ELMAS fiind singura companie din Europa de Est care a câștigat trei ani consecutivi (2019, 2020, 2021), concursul mondial “Project of the Year” organizat de “Elevator World” SUA, la categoria “Lifturi cu scop special”.
“Investind continuu în tehnlogii moderne (imprimantă UV pentru sticlă, cuptor pentru laminare sticlă, masini de șlefuit/ găurit sticlă), putem oferi clienţilor noștri ascensoare cu cabine 100% personalizate, care au în componenţă pereţi și comenzi realizate din sticlă printată UV și laminată. În acest mod am crescut gradul de personalizare al ascensoarelor ELMAS și garantăm accesul la finisaje de calitate și fiabilitate ridicată. Ascensoarele noastre unicat se regăsesc în mare parte din proiectele derulate pe piaţa internă (clădiri de birouri, clădiri rezidenţiale, clinici, spitale, retail, industrie alimentara etc.), dar reușim să livrăm echipamente și în Marea Britanie, Israel, Republica Moldova,” concluzionează Marketing Manager-ul ELMAS.