Home Logistics Curierat și e-commerce LaboratoruldeSosete.ro –șosete produse în Craiova și livrate în întreaga lume

LaboratoruldeSosete.ro –șosete produse în Craiova și livrate în întreaga lume

LaboratoruldeSosete.ro –șosete produse în Craiova și livrate în întreaga lume

Să încalțe toți românii și, mai apoi, întreaga lume cu șosete la un preț corect și o calitate extraordinară, produse la Craiova, acesta este planul pe termen lung al antreprenorului Ilie Pană, fondatorul LaboratoruldeSosete.ro.

LaboratoruldeSosete.ro, un startup românesc înființat în 2018, face deja pași importanți în afirmarea pe plan extern, devenind prima companie autohtonă premiată pentru inovație în China.

Prin intermediul CENŢI (China-Europe Networks of technology and Innovation) compania a intrat în vizorul investitorilor chinezi, care au selectat din întreaga Europă un număr de cinci companii în domeniul Smart Manufacturing.

În spatele succesului se află o idee sclipitoare – aceea de a livra o cutie cu 24 de șosete esențiale direct către români, la ușa casei lor, la un preț și o calitate foarte bune, un model de business mai puțin obișnuit – factory to consumer, perseverența fondatorului și munca echipei formată din 8 oameni și 6 roboți, cărora li se vor mai adăuga încă 2 foarte curând.

Astăzi, șosetele marca LaboratoruldeȘosete.ro se vând în majoritatea țărilor europene, și deja au fost livrate primele șosete în SUA. “Țintele noastre sunt foarte clare. Cucerim România, apoi mergem în UK și SUA. Deja am înregistrat marca Sock Laboratory în aceste 2 state” spune Ilie Pană.

Zilnic, de la fabrica din Craiova a Laboratorului de Șosete pleacă 50 astfel de cutii către clienții finali, cu 24 de perechi de șosete. În paralel compania mai produce șosete pentru extrem  de puține branduri, pe care le “simpatizează”, întrucât deja se produce la capacitate maximă și nu mai este loc pentru alte comenzi, momentan. În ceea ce privește livrarea către clienții finali, compania a ales să lucreze cu un singur curier pentru a nu complica protocoalele de lucru.

Eficiența a fost principalul criteriu în organizarea fabricii tocmai pentru a oferi produse de calitate la un preț bun. Fluxul de producție este gândit pentru fiecare tip de cutie cu șosete pe care compania o comercializează, de la tricotare la călcare, ambalare și până la livrare. Cutiile sunt realizate și sigilate chiar din producție.

Într-un interviu, Ilie Pană ne-a vorbit despre povestea LaboratoruldeSosete.ro, cum a ajuns la modelul de business actual și care sunt planurile de dezvoltare pe termen lung ale companiei sale.

Intermodal&Logistics: Care este povestea LaboratoruldeSosete.ro? De ce producția de șosete?

Ilie Pană: Povestea începe la un anumit moment în viața mea de antreprenor, după ce am realizat că singura modalitate de a construi ceva important este de a crea valoarea reală adăugată, de a crea ceva din nimic. Astfel, am visat să am o fabrică, așa cum citisem în biografiile lui John D. Rockerfeller sau Henry Ford. Visam să fiu parte din industrie, să creez lucruri reale, nu povești sau marketing.

Știam de fondurile europene și văzusem oameni care reușiseră să obțină sume de 200.000 euro, 100% nerambursabili. Aveam deja o firmă și mă ocupam de organizarea târgului PetExpo, afacere cu care oarecum am început și pe care o administrez și acum, și știam că pot obține fonduri atât timp cât sunt serios, stau cu “urechile ciulite”, am un proiect serios și fac toți pașii “ca la carte”.

Am vizionat toată seria How It’s Made și am văzut toate fabricile posibile din lume. Am ales producția de șosete pentru că mi-a plăcut că cea mai mare parte a producției este realizată de roboți, nu de mâna omului. De asemenea, mi-a plăcut gradul ridicat de tehnologizare și posibilitățile de creație, dar și flexibilitatea pe care o oferea un astfel de business. Puteam să comercializez produsele în magazine, să le produc pentru un brand, să am propriul brand și propriile magazine în mall-uri sau un magazin online.

Intermodal&Logistics: Cât de greu a fost procesul de accesare a fondurilor europene pentru fabrică? Ce consideri ca a contat cel mai mult în accesarea fondurilor?

Ilie Pană: Procesul a fost destul de greu pentru simplul fapt că nu aveam experiență. Am lucrat cu mai multe persoane pe firul poveștii de la scrierea proiectului până la implementarea cu succes. Prima colaboratoare a născut și, în mod evident, nu a mai putut să se implice în scrierea proiectului exact înainte de depunere. Al doilea colaborator am fost eu însumi pentru că nu aveam soluții. Apoi, al treilea a fost o firmă care nu avea experiența necesară și am aflat acest lucru destul de devreme. Al patrulea colaborator a fost cu noroc și am reușit cu ajutorul lui să implementez proiectul cu succes.

La mine a durat mult, pentru că eu am început să lucrez la proiect încă de când a apărut “zvonul” că se va deschide acest program. Am mers direct în Italia la furnizori de echipamente, am cules date, am început să scriu planul de afaceri. De atunci până la depunere a mai durat 1 an și 6 luni, pentru că de fapt programul de finanțare s-a deschis mult mai târziu decât se anunțase inițial. Tot răul spre bine pentru că astfel am putut să culeg informațiile necesare pentru a intra într-un domeniu cu totul nou pentru mine.

A fost greu pentru mine pentru că mi-am dorit foarte mult să reușesc și am citit fiecare virgulă din proiect de cel puțin 20 de ori până să îl depun, apoi la fiecare document pe care îl trimiteam petreceam destul de mult timp să mă asigur că este în ordine. Îmi doream foarte mult să treacă proiectul și să intru într-o nouă zonă, făcând astfel trecerea de la un mic liber profesionist la antreprenor în industrie. Toate eforturile s-au dovedit a fi de bun augur pentru că am reușit în final și nu am avut nicio piedică. De asemenea, persoanele din instituții au apreciat foarte mult calitatea proiectului și mereu s-au purtat extraordinar de frumos cu mine.

Intermodal&Logistics: Ce a fost cel mai greu de învățat în procesul de producție și ce s-a dovedit a fi cel mai ușor?

Ilie Pană: Deși știam cam ce îmi doresc de la această afacere, a fost totul foarte greu la început. Infernal, aș putea spune. Voiam să renunț aproape lunar și mă întrebam mereu “cine m-a pus să fac asta?”. Acum sunt fericit că am trecut de acea perioadă și totul arată foarte bine, cu un viitor strălucitor în față.

A fost foarte greu să învăț cum funcționează utilajele complexe pe care le-am achiziționat, care sunt efectiv rezultatul a unor zeci, și poate chiar sute de ani de progres tehnologic. Mașinile de tricotat sunt de o complexitate și de o precizie extraordinară. Sunt foarte multe reglaje, iar manuale tehnice detaliate nu există deoarece sunt mult prea multe “dedesubturi”. Am învățat cum funcționează mașinile stricându-le pe toate, și nu o singură data.  A fost  greu să formez o echipă bună, și evident, să avem și încasări ca să putem achita salariile, dar și să creeze protocoale de la zero și toată lumea să creadă în ele și să le respecte.

Ilie Pană, fondator Laboratorul de Șosete

Șoseta e ca un leac. Dacă nu știi rețeta, nu va ieși bine. Din acest motiv, au fost luni de zile în care doar am încercat diverse combinații de fire, de tipuri, de calități, grosimi și în diverse poziții.

La final a urmat găsirea locului în piață. Am început cu un magazin online care a fost un eșec total și am finalizat cu un alt magazin online cu o filozofie total diferită, care acum este un succes. Între cele două, am încercat să atrag atenția supermarketurilor și hypermarketurilor în zadar, am lucrat pentru alte companii, am avut propriul magazin în mall, am făcut export. Într-un termen destul de scurt de un an de zile am trecut prin multiple modele de business. Cel mai puțin probabil dintre ele a reușit – ideea de a livra o cutiuță cu 24 de perechi de șosete esențiale direct către români la ușa casei lor, la un preț foarte bun și o calitate extraordinară. Tot acest model, promovat printr-o campanie umană, diferită, chiar prin propria mea imagine și propria mea voce.

Intermodal&Logistics: Cu câți furnizori lucrați pentru materiile prime? Cum ați ales furnizorul, pe ce criterii?

Ilie Pană: Pe partea de fire lucrăm cu un singur furnizor- LEGS Polonia, care este distribuit în România de DRAGO DISTRIBUTION. Ei ne-au fost alături din momentul în care nici nu știam cum arată firul de bumbac. Ne-au ajutat, ne-au oferit tot suportul, ne-au satisfăcut comenzi și mai mici și mai mari, ne-au oferit plata la termen, încredere și respect. Și mai mult decât atât, noi nu am cunoscut în România un alt distribuitor al unei mari filaturi. Toate celelalte companii cu care am intrat în contact în România, în acest domeniu, sunt doar cele care aduc stocuri de fir rămase de la alte fabrici. Noi construim un brand al cărui obiectiv este să încalțe majoritatea oamenilor de pe Pământ și nu putem lucre cu fire din stocul altor branduri. Avem nevoie de o calitate cu standard ridicat la firul din șosetele noastre, constanță, fără întreruperi, fără variații, astfel încât întotdeauna cei care comandă de la Laboratorul de Șosete să știe că primesc aceeași calitate.

Intermodal&Logistics: Din septembrie veți muta producția într-o hală din complexul Popeci. Ce ne poți spune despre acest proiect?

Ilie Pană: Acum lucrăm pe o suprafață de 110 mp, ceea ce este extraordinar de puțin. Chiar glumeam, că am reușit să ne cunoască toată România dintr-un mic atelier situat într-un cartier de case în Craiova. Suprafața pe care o avem în complexul Popeci este de peste 240 mp, deci mai mult decât dublu. Încă este foarte puțin, însă este doar primul pas.

Intermodal&Logistics: Cum realizați planificarea producție? Ce sisteme software folosiți?

Ilie Pană: Am construit un sistem de software în Google Sheets, gratuit. Orice sistem care să facă ce face micul nostru sistem depășește o investiție de 50.000 euro, și de fapt nu reușeste să facă tot ce am reușit noi să scriem în sistemul actual, ca și algoritmi.

Facem mereu statistici din comenzile pe care le fac clienții pe https://laboratoruldesosete.ro și astfel programăm producția pentru următoarea lună.

Intermodal&Logistics: Ce planuri și obiective aveți pentru următorii ani? Ce investiții v-ați propus să faceți pentru a vă dezvolta?

Ilie Pană: Pe termen foarte scurt, ne mutăm în complexul Popeci din Craiova și ne transformăm din atelier în făbricuță, având fluxuri mult mai bune. Apoi, urmează implementarea unui proiect de triplare a fabricii, tot cu fonduri europene, care este deja în faza de evaluare și la care deja am reușit să depășim faza verificării eligibilității. De la anul vom mai avea în fabrică în 12 roboți, este un  proiect gigant, pentru noi, cel puțin.

Singura posibilitate de a ne atinge obiectivul de a “încălța toți românii cu șosetele perfecte la prețuri corecte, iar apoi întreaga lume” este să ne dublăm activitatea în fiecare an, cel puțin. Până acum ne iese, însă va trebui să aducem în corabia noastră oameni, metode și idei inovatoare de dezvoltare rapidă.