Home Companii Lagermax AED Romania

Lagermax AED Romania

De peste 10 ani, Lagermax AED Romania, filiala autohtona a concernului austriac Lagermax Lagerhaus und Speditions AG le ofera clientilor romani din industria automotive, dar si FMCG sau IT servicii de distributie nationala si internationala, logistica si depozitare, servicii vamale complexe, transport aerian si maritim si transport intermodal la standarde ridicate.

Despre noul serviciu de grupaj dedicat fostelor tari sovietice, dar si despre tendintele europene in transport si logistica, ne-a oferit informatii Rares Macinica, Managing Director Lagermax AED.

 

In portofoliul de transport international al companiei a fost introdus de curand un astfel de serviciu pentru statele ex-sovietice, realizat in colaborare cu un partener din Lituania. Rares Macinica, Managing Director Lagermax-AED Romania explica motivele care au stat la baza acestei initiative: „existau cereri pentru export in special catre Rusia si import din tarile baltice. Cunosteam deja compania din Lituania si am apelat la ea, avand deja linii regulate de grupaje in tarile CSI si Rusia.“

Compania are in prezent trei clienti care efectueaza exporturi regulate catre Rusia in regim de grupaj, iar din Vilnius plecarile sunt saptamanale. „Speram sa atragem cat mai multi clienti. Cu toate ca potentialul de dezvoltare este unul limitat in acest moment, anticipam o devoltare a exporturilor companiilor romanesti catre aceste zone“ adauga Rares Macinica.

Camioanele partenerului lituanian sunt incarcate in Romania, marfa fiind ulterior descarcata la Vilnius si distribuita in tarile CSI, de retur se ocupandu-se compania lituaniana.

Lagermax AED Romania ofera variante de grupaj pentru numeroase destinatii din Europa, dar si pentru Rusia sau Turcia, zone cu mare potential de dezvoltare.

Flota companiei este compusa din sapte camione: patru autotrenuri prelata 40 t (DAF & Mercedes), 1 autocamion prelata MAN – 12,5 t si doua autoutilitare Fiat Ducato – 3,5 t, toate echipate cu GPS.

„Cele patru camioane mari le-am alocat unor birouri Legarmax din Austria si opereaza numai intracomunitar, fiind dispecerizate din Romania. Cele mici sunt alocate birourilor Arad si Bucuresti si efectueaza servicii de distributie regionala, mai ales pentru piese de schimb catre dealeri auto, unde avem nevoie de rapiditate si flexibilitate in livrari.“ Totusi, pentru a acoperi toate cursele zilnice, compania apeleaza si la o serie de parteneri cu care lucreaza pe baza de contract, avand garantat un anumit numar de kilometri.

Transportul in regim de grupaj si cross-dock-ul, tendinte la nivel european

„Din cauza crizei, numeroase companii au regandit tot sistemul de supply chain si, prin urmare, si una dintre componentele lui principale, transportul si logistica. In pimul rand, efectele s-au vazut in planificare si decizie. Deciziile se iau pe termen mediu, maxim un an. Fiind un “lant”, consecintele se vad si in logistica, de exemplu. Vrei pentru un nou client sa inchiriezi un nou depozit sau sa cumperi camioane. Problema e ca finantarea sau chiria se intinde pe mai multi ani de contract, iar dupa un an nu mai exista garantia ca vei mai avea acel client“ spune Managing Director-ul Lagermax AED Romania.

Un alt efect al situatiei economice incerte, resimtit nu doar in Romania ci si in Europa, este cel de diminuare a stocurilor, consecintele fiind puternic resimtite in constructia de noi spatii de depozitare sau de spatiile deja existente, goale.

„A devenit foarte prezent conceptul de order-by-delivery, prin urmare au crescut transporturile in regim grupaj si cross dock-ul aproape ca a inlocuit depozitarea. Sigur ca sunt companii care nu pot functiona fara stocuri, dar presiunea pe reducerea lor este mai mare ca niciodata“ explica Rares Macinica.

Pe fondul crizei, toti clientii reevalueaza bugetele pentru transport si logistica, dar calitatea ramane o cerinta esentiala pentru majoritatea industriilor, iar pretul o presiune constanta. In acest context, compania impreuna cu partenerii si clientii sai, incearca gasirea celor mai eficiente solutii, care sa raspunda cerintelor acestora, fara a afecta insa calitatea serviciilor oferite. „Exista o limita de pret minima, sub care ajungi sa nu mai poti mentine indicatorii de performanta si, implicit, calitatea.“

Profil Lagermax AED Romania

Lagermax AED Romania este una dintre cele 31 de filiale ale concernului austriac, Lagermax Lagerhaus und Speditions AG, cu operatiuni in 11 tari din Europa. In Romania, compania are patru birouri in Arad, Timisoara, Otopeni si Bucuresti, fiind specializata in servicii de distributie nationala si internationala, logistica si depozitare prin cele doua depozite din Arad si Bucuresti, servicii vamale complexe, transport aerian si maritim si transport intermodal.

In 2012, cifra de afaceri a Lagermax AED Romania a fost de aproximativ 8 mil. EUR (inclusiv business-ul facturat in cadrul grupului), transportul intern si international avand o pondere de 50%, logistica 30%, flota 15% si serviciile vamale 5%.

Pentru anul in curs, Lagermax AED Romania preconizeaza o crestere cu 20% a business-ului, continuand investitiile in extinderea flotei pentru traficul intracomunitar, licentiere AEO pentru servicii vamale, dezvoltarea soft-urilor pentru logistica si distributie, precum si servicii suport pentru platforme de e-commerce. De asemenea, pana cel mai tarziu la inceputul anului viitor, compania va deschide o platforma de cross-dock in Sibiu.