Home Industrii Patronatele din transporturile rutiere solicită extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurărilor RCA

Patronatele din transporturile rutiere solicită extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurărilor RCA

Patronatele din transporturile rutiere solicită extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurărilor RCA

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM și ARTRI solicită Guvernului extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurărilor RCA cel puțin până la data de 31 decembrie 2017.

Solicitarea vine ca urmare a faptului că cele mai importante prevederi ale OUG 54/2016, precum stabilirea unui tarif de referință sau decontarea directă nu sunt aplicate de nicio firmă de asigurări, iar noua lege RCA se află încă pe traseul de aprobare și nu va intra în vigoare până la data de 19 mai 2017, atunci când va expira perioada celor 6 luni de plafonare a tarifelor RCA.

Potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), piața asigurărilor auto obligatorii a crescut și în trimestrul patru al anului 2016, în condițiile în care tarifele RCA au fost plafonate, continuând trendul ascendent din ultimii 5 ani. Astfel, volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul RCA a atins în anul 2016 un total de 4,03 miliarde lei, în creștere cu 30% față de anul precedent.

Cu toate acestea, în lipsa unor măsuri concrete din partea Guvernului, Parlamentului, ASF și Consiliului Concurenței, după data de 19 mai 2017, firmele de asigurare vor reveni la tarifele practicate înainte de plafonare, tarife netransparente în care erau incluse toate costurile de operare ale firmelor de asigurări, deși aceste firme au mai multe linii de business.

UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM și ARTRI solicită Guvernului României să dispună inițierea imediată a procedurilor de emitere a unei Hotărâri de Guvern pentru extinderea perioadei de plafonare tarifelor asigurărilor auto obligatorii (RCA) cel puțin până la data de 31 decembrie 2017, timp în care să fie aprobat un nou cadru legislativ pentru funcționarea optimă a pieței asigurărilor RCA, în caz contrar vor fi reluate protestele la nivel național.