Home Logistics Curierat și e-commerce Profil de manager de logistică: Cosmin Coman, Logistic Manager Elefant.ro

Profil de manager de logistică: Cosmin Coman, Logistic Manager Elefant.ro

Profil de manager de logistică: Cosmin Coman, Logistic Manager Elefant.ro

“Logistica înseamnă 90% aplicaţii soft, iar cealaltă jumătate este muncă. Așa se poate rezuma această frumoasă poveste.” Așa definește Cosmin Coman, Logistic Manager elefant.ro logistica, o carieră pe care nu a ales-o, ci a descoperit-o treptat, încă din copilărie. Și, deși este absolvent al Facultăţii de Chimie-Fizică, logistica s-a dovedit a fi drumul său.

Aici, nici o zi nu se aseamănă cu cealaltă, iar această provocare este ceea ce motivează o persoană activă, așa cum se caracterizează Cosmin Coman. Cu fiecare proiect finalizat, încă o rotiţă din angrenaj se mișcă mai repede și mai bine ca înainte, iar posibilitatea de a pune în aplicare idei, unele chiar revoluţionare, este unul dintre avantajele pe care le are un logistician. ”Fiecare om din echipă este încurajat să vină cu propuneri de optimizare sau dezvoltare, care apoi sunt analizate și unele chiar implementate.” Cosmin ne-a vorbit despre evoluţia carierei sale în logistică și despre abilităţile unui logistician, într-un interviu “altfel”.

Pasiunea din copilărie,  carieră la maturitate

Mulţi spun că și-au ales o meserie, însă eu sunt de părere că, de fapt, meseria trebuie descoperită. Fiecare om este foarte bun la un anumit lucru. Mie, de mic, mi-a plăcut să aranjez lucrurile. Totul a început în 1997, când am început să lucrez în depozitul unuia dintre cei mai mari importatori și distribuitori de la acea vreme. De la o activitate temporară am trecut la angajare permanentă și fără sa îmi dau seama a început povestea carierei mele.  Următoarea etapă a carierei mele a însemnat CURIERO. Aici am fost pe rând curier, coordonator local, coordonator zonal, director de zonă, coodonator operaţional, director operaţional și director de dezvoltare. Cei aproape 8 de curierat au însemnat foarte mult pentru mine din punct de vedere profesional. Am fost alături de adevăraţi profesioniști (cea mai mare parte veniţi din companii precum DHL, TNT sau UPS) de la care am avut de învăţat. Am avut alături de mine oameni cu experienţă de la care am cules cele mai bune sfaturi. Anii în care am activat ca și curier mi-au fost de folos în toată perioada următoare. Cine se ocupă de dezvoltare știe că cea mai grea parte este implementarea operaţională, principala cauză fiind rezistenţa la schimbare a oamenilor. Așa că prin fiecare proiect pe care îl propuneam și pe care ulterior îl implementam ofeream beneficii directe celor implicaţi.

Alături de o echipă de oameni devotaţi, am implementat prima soluţie de urmărire a AWB-urilor în timp real cu ajutorul unor scanere cu conexiune prin GPRS. În curând, acest termen (GPRS) nu va mai însemna nimic, însă la acea vreme ne-a adus beneficii importante. Dezvoltarea de parteneriate internaţionale în Bulgaria și Ungaria a fost o altă etapă a carierei mele din curierat. Am fost “nebunii frumoși ai acelor ani’’, cum obișnuia să spună antreprenorul cu o viziune revoluţionară fără de care acest business nu ar fi existat și de la care am avut multe de învăţat. Toate aceste lucruri au fost posibile și datorită echipelor cu care lucram. Fără oameni buni este imposibil să finalizezi astfel de proiecte. De la ei am învăţat că orice problemă are cel puţin două soluţii. Trebuie doar să le căutam. Astfel, anii au trecut și toate aceste proiecte s-au finalizat. Experienţa anilor de curierat a contat enorm și în dezvoltarea mea personală. Problemele zilnice erau atât de diverse și surprinzătoare încât nu aveam timp să ne plictisim niciodată.

Trecerea de cealaltă parte a baricadei a fost o altă etapă frumoasă a carierei mele. Anii petrecuţi la eMAG în calitate de Director Logistic au fost trăiţi la maxim. Și aici am întâlnit o echipă dedicată alături de care am pus umărul la dezvoltarea companiei. În primele luni de activitate am mutat depozitul central în altă locaţie de trei ori mai mare decât cea existentă și am pus bazele dezvoltării proiectului unui centru logistic. A urmat proiectul conveyor-ului, care a fost de departe cel mai mare în care am fost implicat. După multe nopţi de calcule și planificări, am ales să-l dezvolt cu o companie românească, ce ne putea oferi flexibilitatea de care aveam nevoie.  În paralel am fost implicat și în dezvoltarea WMS-ului. Pentru fiecare proiect am avut alături echipe extraodinare care au făcut ca estimările să fie respectate. Primul BlackFriday a fost și va rămâne un eveniment pe care mi-l voi aminti mult timp de aici înainte.

Abilităţi de logistician

În toţi acești ani am învăţat că un bun logistician trebuie să fie la curent cu toate noutăţile din domeniu.  Trebuie să fie o fire analitică, însă să poată avea ușor o imagine de ansamblu asupra oricărei activităţi. În acest domeniu, va exista cu siguranţă mereu un proces care poate fi îmbunătăţit și care poate aduce beneficii imediate. Unul din avantajele trecerii mele prin aceste poziţii de conducere și coordonare a fost capacitatea de a vedea și întelege cum un proiect poate să afecteze mai multe departamente sau chiar întreaga companie.  Fiecare caz în parte trebuie tratat și găsite soluţii care să răpundă oricărui scenariu. În logistică trebuie să ai pregătit un plan B funcţional, care să poată fi pornit foarte ușor când este nevoie. Vârfurile de sezon din ultimii ani nu mai sunt ce erau altă dată. O creștere a volumului de până la 10 ori pe perioade de 1-2 săptămâni sunt lucruri normale acum. Situaţiile neprevăzute fac parte din viaţa unui logistician. Planurile pe termen lung trebuie actualizate în continuu pentru a corespunde situaţiilor apărute in piaţă.

Fișa postului de logistic manager în cadrul Elefant.ro

În acest an m-am alăturat echipei Elefant.ro, pe poziţia de Logistic Manager. Această nouă provocare pentru mine este o altă etapă a carierei mele. Echipa extraordinară de aici și planurile ambiţioase pe termen lung sunt ceea ce imi doresc. De aceea și proiectele în care sunt implicat sunt foarte multe. Suntem unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de carte din România, însă și celelalte categorii de produse pe care le vindem cresc foarte repede. De aceea întregul lanţ logistic trebuie să funcţioneze foarte bine si să poată fi controlat în timp real. Una dintre provocări este reducerea timpului de aprovizionare de la furnizorii noștri care sunt răspândiţi în toată Europa și nu numai. Începem să folosim din ce în ce mai mult curieratul aerian, pentru a putea oferi perioade scurte de așteptare clientului final. Modalităţile de livrare pe care le oferim sunt variate. Clientul poate primi coletul acasă sau la birou prin curier rapid, sau îl poate ridica direct dintr-un Pick-up Point Elefant.ro. Peste 30 de puncte de livrare Elefant.ro sunt disponibile în acest moment în România. Livrarea coletelor către aceste puncte este realizată zilnic după calendare bine stabilite. Proiectele de automatizări ale anumitor fluxuri operaţionale din depozitul central Elefant.ro sunt în plină desfășurare, urmând a se finaliza în perioada următoare. Echipa operaţională formată din peste 100 de oameni în acest moment, este în expansiune.

Sfaturi la început  de carieră

Piaţa de logistică din România este în continuă dezvoltare. Noi suprafeţe de depozitare sunt construite în fiecare an. De aceea, și cererea de oameni bine pregătiţi este în creștere. O carieră în logistică și supply chain este o decizie foarte bună pe care o poate lua orice tânăr la început de drum, mai ales dacă este susţinută și de pasiune și interes pentru domeniu.

  • Caută să faci lucrurile care te motivează. Dacă îţi vei găsi un job doar pentru bani, atunci nu vei putea obţine performanţă în ceea ce faci!
  • Tratează fiecare lucru cu responsabilitate!
  • Implică-te 100% în fiecare proiect pe care îl desfășori!
  • Vezi care sunt lucrurile importante și care sunt detaliile care îţi consumă timpul inutil!
  • Organizează-ţi timpul după un orar zilnic și asigură-te că îl respecţi!
  • Vezi care sunt hobby-urile tale și trăiește-le!

«Pentru mine logistica este o pasiune. Îmi place să fiu la curent cu ultimele noutăţi în acest domeniu și astfel descopăr noi moduri de a optimiza diverse procese și fluxuri.» Cosmin Coman Logistic Manager Elefant.ro