Home Stiri Transport maritim containerizat: început de an cu provocări

Transport maritim containerizat: început de an cu provocări

Transport maritim containerizat: început de an cu provocări

Încă nu se vede nici o luminiță la capătul tunelului pentru transportul maritim containerizat de marfă la început de 2022.  Potrivit datelor disponibile în acest moment, blocajele de pe lanțurile de aprovizionare se vor accentua, cel mai probabil, în următoarea perioadă și încă nu există semnale că se vor îmbunătăți curând

Compania de consultanță Sea-Intelligence a publicat cel mai nou raport Global Liner Performance care calculează capacitatea de transport scoasă de pe piață ca o consecință a faptului că navele așteaptă la cozi interminabile în porturi din întreaga lume la descărcare și încărcare. De asemenea, în cadru raportului pentru luna noiembrie 2021, Sea-Intelligence a folosit notele informative bi-lunare, transmise către clienți de HMM pentru a calcula un index al congestiei în terminale.

Per total, 11,5% din capacitatea de transport la nivel global a fost scoasă de pe piață în noiembrie 2021, ca urmare a întârzierii navelor. Această valoare reprezintă o ușoară îmbunătățire de la 12,3% în octombrie 2021. Cu toate acestea, declară analiștii companiei de consultanță, încă nu există semnale concrete de îmbunătățire a situației.

“În mod normal, doar 2% din capacitatea globală de transport maritim este indisponibilă. Acest lucru indică magnitudinea problemelor în 2021. Practic, 2021 a fost un an în care cererea a crescut cu 7% comparativ cu anul anterior (în mare parte ca urmare a scăderii drastice de la începutul anului 2020). În același timp, capacitatea a fost redusă cu 11%,” explică Alan Murphy, CEO, Sea-Intelligence.

Congestia în terminalele de containere

În ceea ce privește congestia în terminalele de containere, analiza Sea-Intelligence pentru America Nord și Europa, relevă că deși după Săptămâna Ușoară situația s-a îmbunătățit ușor, aceasta a fost doar un moment de conjunctură, pe 30 decembrie fiind atins un nou record. De remarcat însă că odată cu reducerea congestiei în porturile Savannah și Charleston, la începutul anului 2022, situația s-a mai ameliorat ușor pe 6 ianuarie.

În ceea ce privește porturile din Europa, situația a început să devină tot mai dificilă de la începutul lunii octombrie, cu nicio îmbunătățire până în prezent.

“Acest lucru înseamnă că ne putem aștepta să vedem o creștere a ratelor de transport pe această rută comercială, congestia urmând să aibă cel mai probabil un impact negativ asupra respectării programului de navigație al navelor, și deci, a capacității de transport disponibile,“ a mai spus Alan Murphy.

Constrângeri operaționale în zone cheie

Într-o notă informativă pentru clienți și o actualizare operațională, gigantul danez Maersk afirmă că lucrează cu autoritățile portuare și cu alți actori implicați pentru a evalua acțiunile de remediere, inclusiv timpi de tranzit mai lenți, deschiderea de alternative pentru containere și livrarea mărfurilor utilizând alte moduri de transport.

Potrivit Maersk problemele din transportul maritim vor mai continua și în 2022.„Estimăm că aceste constrângeri vor mai dura o perioadă”, explică Maersk în nota informativă.

O actualizare a situației din Europa indică o densitate critică în terminalele de containere Bremerhaven NTB, Hamburg Eurogate, Rotterdam MVII, Antwerp MPET + PSA. Timpul de așteptare pentru acostarea navelor în terminalele cu probleme variază de la zero în Bremerhaven NTB și Gdansk până la 7-10 zile la Felixstowe. În portul Anvers, situația s-a îmbunătățit, timpul de așteptare scăzând de la 10 zile săptămâna trecută până la 2 zile în această săptămână.

Maersk a furnizat detalii despre operațiunile în șase terminale din America de Nord, dintre care cinci au fost enumerate ca având densități critice: Long Beach, Los Angeles, Seattle, Vancouver și Prince Rupert. Timpii de așteptare la dane au fost mai lungi la terminalele nord-americane, cu 6 zile în Oakland, 10 zile la Seattle și Prince Rupert, 14 zile în Vancouver, 0-28 zile în Los Angeles și 38-45 zile în Long Beach.