Home Industrial Tranzacție pe piața electrocasnicelor: Whirlpool și Arçelik formează o nouă companie

Tranzacție pe piața electrocasnicelor: Whirlpool și Arçelik formează o nouă companie

Tranzacție pe piața electrocasnicelor: Whirlpool și Arçelik formează o nouă companie

Whirlpool își unește forțele în Europa cu rivalul turc Arcelik și împreună formează o nouă companie în domeniul producției de aparatură electrocasnică.

Ardutch B.V, subsidiară a Arçelik și Whirlpool EMEA Holdings LLC, subsidiară a Whirlpool Corporation au semnat un acord pentru crearea unei noi companii de sine-stătătoare în domeniul electrocasnicelor la nivel european.

Conform acestui acord, atât Ardutch cât și Whirlpool vor transfera subsidiarele către noua companie. Astfel, aproximativ 75% din compania nou-formată va fi deținută de către Ardutch B.V. și 25% de către Whirlpool.

Noua companie va combina experiența de producție a ambilor producători, mărcile europene de electrocasnice, lanțurile de aprovizionare puternice, rețelele eficiente de distribuție și vânzări și dezvoltarea produse inovatoare pentru a crea valoare  adăugată pentru consumatori.

Accent pe sinergii, inovație și eficiență

Decizia Whirlpool face parte dintr-un plan strategic mai amplu, menit să reducă expunerea la piețe cum este cea europeană, unde marjele de profit nu sunt cele așteptate. De asemenea, producătorul american de electrocasnice a hotărât să vândă și afacerile companiei din Orientul Mijlociu și Africa către Arcelik.

Tot mai multe companii globale și-au redus operațiunile europene din cauza creșterii lente a pieței și a costurilor ridicate ale energiei. Exportatorii turci, între timp, au câștigat un avantaj competitiv pe fondul unei scăderi a lirei la valori minime record, făcând ca bunurile produse în Turcia să fie mai ieftine pentru cumpărători.

„Acest lucru ne permite să participăm la crearea de valoare semnificativă prin repoziționarea afacerii și sinergiile de costuri prin participația noastră minoritară”, a declarat Marc Bitzer, director executiv al Whirlpool.

Hakan Bulgurlu, CEO al Arçelik, a declarat: „Aceasta este o oportunitate unică pentru două companii excepționale care se reunesc, punând accent pe sinergii, inovație combinată, distribuție în retail și durabilitate și este în concordanță cu strategia noastră declarată. Cu acordul de astăzi, creăm o fundație puternică pentru aduce valoare pentru angajați, acționari și consumatorii europeni de produse electrocasnice, extinzând amprenta Arçelik cu noi oportunități de creștere într-o regiune importantă.”

11 unități de producție și peste 6 miliarde euro cifră de afaceri

Centru de distributie Arcti Eli Park 1Acordul include cele 38 de filiale europene ale Whirlpool și 9 unități de producție situate în Italia, Polonia, Slovacia și Marea Britanie, precum și cele 2 unități de producție ale Arçelik din România și 25 de filiale europene. Împreună, acest lucru va avea ca rezultat o capacitate de producție de aproximativ 24 de milioane de produse albe pe an.

Noua afacere este de așteptat să aibă peste 20.000 de angajați în mai multe țări europene. Venitul net combinat al filialelor Arçelik și Whirlpool este de aproximativ 6 miliarde EUR, bazat pe vânzările nete ale operațiunilor europene ale companiilor în 2021.