Home Logistics Curierat și e-commerce UPS lansează transportul de probe medicale cu ajutorul dronelor

UPS lansează transportul de probe medicale cu ajutorul dronelor

UPS lansează transportul de probe medicale cu ajutorul dronelor

UPS în colaborare cu Matternet, lider în tehnologii pentru drone autonome a lansat un serviciu de livrare a probelor medicale cu ajutorul unor drone.

Programul se desfășoară în cadrul spitalului și campusului WakeMed din Raleigh, Carolina de Nord, SUA, cu supervizarea Administrației Federale de Aviație (FAA) și Departamentului de Transporturi din Carolina de Nord (NCDOT).

Programul reprezintă pas extrem de important în domeniul livrărilor cu drone în Statele Unite ale Americii. În prezent, majoritatea probelor și eșantioanelor medicale sunt transportate la nivelul rețelei de sănătate WakeMed cu mașini de curierat. Transportul cu ajutorul dronelor oferă o alternativă pentru livrările la cerere și în aceeași zi, avantajul de a evita întârzierile cauzate de traficul de pe drumurile publice, creșterea eficienței actului medical, reducerea costurilor și îmbunătățirea experienței pacientului

Pentru transportul probe medicale se va folosi modelul quadcopter M2 de la Matternet, care este alimentat de o baterie reîncărcabilă litiu-ion și care poate transporta încărcături medicale cu o greutate de până la aproximativ 2,2 kg, pe distanțe de până la 20 km.

Pe întreaga durată a programului WakeMed, un medic va încărca la bordul dronei un container securizat cu o probă sau un eșantion medical – cum ar fi probe de sânge – la una din unitățile WakeMed din apropiere. Drona va avea un plan de zbor predeterminat, monitorizat de un pilot antrenat special (Remote Pilot-in-Command), către o platformă fixă de aterizare la spitalul principal WakeMed și laboratorul central de patologie. Acest program va avea caracter permanent, astfel încât UPS și Matternet vor folosi informațiile obținute pentru a analiza modul în care pot fi utilizate dronele pentru îmbunătățirea serviciilor de transport în alte spitale și unități medicale din SUA.

Obiectivul NCDOT este de a impulsiona utilizarea dronelor pentru a extinde accesul locuitorilor din Carolina de Nord la servicii medicale. NCDOT a oferit sprijin companiei Matternet în efectuarea unei prime runde de zboruri de testare folosind tehnologia pentru drone Matternet în cadrul campusului WakeMed în august 2018, ca parte a programului pilot Unmanned Aircraft System Integration Pilot Program (IPP) derulat de FAA. Programul FAA are o durată de trei ani și urmărește să testeze aplicabilitatea dronelor, prin intermediul parteneriatelor dintre autoritățile locale și companiile private, și să afle mai multe informații  despre modul în care această tehnologie poate fi integrată sigur și util în activitățile zilnice. Cei cinci parteneri IPP sunt FAA, NCDOT, UPS, Matternet și WakeMed.

Îmbunătățirea rețelei UPS Global Smart Logistics, pentru a veni în sprijinul spitalelor și altor organizații din domeniul sănătății, rămâne un element cheie al strategiei de transformare a companiei. Domeniul sănătății și al științelor vieții este prioritar pentru UPS, iar compania construiește noi relații și tehnologii pentru a oferi servicii mai bune de asistență medicală pentru pacienți, prin intermediul unor servicii logistice și de aprovizionare simplificate.

Această colaborare reprezintă cel mai recent program UPS de utilizare a dronelor pentru susținerea logisticii în zona medicală. UPS a colaborat cu GAVI și Zipline în 2016 pentru livrarea de sânge în localități izolate din Rwanda. Echipa Matternet a realizat deja mai mult de 3.000 de zboruri pentru sisteme de sănătate din Elveția.