Home Automotive Blockchain-ul va revoluționa industria auto până în 2021

Blockchain-ul va revoluționa industria auto până în 2021

Blockchain-ul va revoluționa industria auto până în 2021

Finanțele, lanțul de aprovizionare și serviciile de mobilitate ca segmente de top în care blockchain-ul ar putea fi benefic. 62% dintre directorii din domeniul auto consideră că blockchain-ul va revoluționa industria auto până în 2021, însă doar o mică parte a producătorilor OEM și a furnizorilor Tier sunt pregătiți pentru blockchain sau au deja la soluțiile de tip blockchain pregătite pentru uz comercial. Acestea sunt câteva din concluziile noului studiu „Cum îndrăznesc pionierii auto să facă pasul hotărâtor în domeniul blockchain,” dezvoltat de IBM Institute for Business Value (IBV) în colaborare cu Oxford Economics. Acesta este rezultatul unui sondaj efectuat în rândul a 1.314 de directori din industria auto (OEM și furnizori Tier) în 10 zone de afaceri și 10 țări incluzând China, Germania, India și Statele Unite.

„Raportul evidențiază și modul în care blockchain-ul va introduce îmbunătățiri și eficiență operațională în domenii precum tranzacțiile financiare între participanții la ecosistem, autentificarea de acces la mașini și experiența și loialitatea clienților”, declară Mitka Avramova, Country Leader IBM.

Sectorul aftermarket a fost, de asemenea, considerat un punct de interes ca utilizare a blockchain-ului pentru producătorii din China, Germania și Mexic. În prezent, trasabilitatea pieselor pe tot parcursul ciclului de viață al unui vehicul este foarte limitată, ceea ce înseamnă că piesele contrafăcute ar putea fi utilizate pe anumite piețe de către centrele de service. Implementarea soluțiilor bazate pe blockchain în lanțul de aprovizionare auto ar putea rezolva unele dintre problemele legate de rechemări, produse falsificate și siguranța consumatorilor.

54% dintre directori se așteaptă ca noi modele de afaceri să influențeze investițiile în blockchain, în timp ce cel puțin 50% dintre directorii OEM din fiecare țară consideră că soluțiile de tip blockchain vor avea un impact important asupra serviciilor de gestionare a flotelor.

„Suntem în stadiile foarte timpurii ale blockchain-ului în segmentul auto, dar există un potențial imens”, a declarat Ben Stanley, Automotive Research, IBM Institute of Business Value. „În 2019, ne așteptăm ca blockchain-ul să înceapă să se dezvolte cu adevărat, în special prin partajarea sigură a datelor, tranzacțiile de tip car and ride share și piețele in-vehicle”.

Cercetarea IBM scoate la iveală un grup de pionieri auto – 15% dintre toți cei chestionați – care deja au început să lucreze cu blockchain, iar mulți intenționează să pună în aplicare primele lor rețele comerciale la scară în următorii trei ani.