Home Intermodal 1,3 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru îmbunătățirea infrastructurii intermodale

1,3 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru îmbunătățirea infrastructurii intermodale

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, România va primi de la Uniunea Europeană 1,3 miliarde de euro pentru dezvoltarea de proiecte pe cele două coridoare prioritare de transport care străbat teritoriul tarii, respectiv Coridorul Rin-Dunăre şi Coridorul Orient/Est-mediteranean.
În urma negocierilor purtate între reprezentanții Comisiei și statele membre, 10 miliarde de euro au fost transferați din Fondul de Coeziune către CEF (Connecting Europe Facility) pentru a accelera procesul de finalizare lucrărilor pe coridoarele rețelei centrale TEN-T.
În vederea demarării procesului de selecţionare a unor proiecte prioritare ce pot fi finanţate prin intermediul acestui nou instrument financiar, Ministerul Transporturilor a identificat mai multe variante de lucru, care urmează să fie confirmate prin intermediul Master Planului General de Transport, care va fi finalizat în februarie 2014.
Astfel, potrivit datelor primite de la Ministerul Transporturilor, unul dintre proiectele care va primi finanţare prin intermediul acestui program este reabilitarea căii ferate Craiova-Calafat, care asigură conexiunea cu podul Calafat – Vidin, ca parte integrantă a Coridorului Orient/Est-Mediteranean, definit prin regulamentul CEF. Studiul de fezabilitate a fost finalizat în anul 2012, iar valoarea totală a proiectului ajunge la 400 milioane EUR.
Restul sumei, până la 1,3 miliarde euro, vizează în primul rând modernizarea celor 16 porturi dunărene şi maritime. „Alocarea celor 1,3 miliarde de euro reprezintă o veste foarte bună pentru România. Investiţiile europene vor fi direcţionate către asigurarea canalului navigabil şi îmbunătățirea infrastructurii intermodale, respectiv conexiuni feroviare mai rapide ale porturilor, astfel încât transporturile de mărfuri pe Dunăre să crească în viitorul apropiat cu 20% faţă de nivelul din 2010”, a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.