Home Noutati Acces liber către Turcia pentru transportatori

Acces liber către Turcia pentru transportatori

Acces liber către Turcia pentru transportatori

Ministerul Transporturilor a ajuns la o înţelegere cu autoritățile de control din Turcia, în privința măsurilor drastice  introduse anul trecut la frontieră, pentru transportatorii români.

Turcia introdusese o serie de condiţii cu caracter restrictiv privind accesul operatorilor de transport români pe teritoriul acestui stat. Pentru a contracara aceste bariere, care se răsfrângeau negativ asupra comerţului bilateral, Ministerul Transporturilor a luat măsura introducerii, pe bază de reciprocitate, începând cu data de 22 noiembrie 2013, în procedura de control a traficului derulat de transportatorii turci pe teritoriul României, a aceloraşi cerinţe ca cele impuse cărăuşilor români de către autorităţile turce.

În urma numeroaselor întâlniri și intervenții ale oficialilor români către autoritățile turce, oficialii din această țară au revenit asupra măsurilor impuse. Într-un comunicat  emis de Ministerului Transporturilor  se arată că oficialii turci au transmis că „în cazul în care transportatorii români nu posedă documente valabile de intrare pe teritoriul Turciei, șoferii de TIR nu vor fi amendați imediat. Aceștia au posibilitatea să aştepte transmiterea documentelor corespunzătoare sau scurgerea perioadei minime de timp stabilită de partea turcă pentru accesul autorizațiilor CEMT pe teritoriul lor”.

Pentru anul 2014 Ministerul Transporturilor a pus la dispoziția transportatorilor români, în plus faţă de anul 2013, un număr de aproximativ 700 autorizaţii CEMT, autorizații care permit efectuarea, suplimentară, a unui număr de minim 8.000 transporturi internaţionale TIR în şi dinspre Turcia.