Home Logistics Comerț international Barometrul DHL – creștere a schimburilor comerciale la nivel mondial

Barometrul DHL – creștere a schimburilor comerciale la nivel mondial

Barometrul DHL – creștere a schimburilor comerciale la nivel mondial

Raportul DHL, Global Trade Barometer, dezvoltat de către DHL în parteneriat cu Accenture, are la bază o multitudine de date logistice, care sunt evaluate utilizând inteligenţa artificială. Astfel, raportul, care va fi publicat trimestrial, oferă nu doar o perspectivă asupra evoluţiei shimburilor comerciale, ci și estimări asupra performanţelor economiei la nivel mondial.

La începutul anului 2018, barometrul DHL Global Trade a indicat un nivel de 64 de puncte, ceea ce arată o creștere moderată a schimburilor comerciale derulate la nivel mondial în ultimele trei luni. Perspectiva generală a dinamicii comerţului global măsurată de către Barometrul Global al Comerţului elaborat de către DHL rămâne pozitivă. Comparativ cu luna anterioară, valoarea indexului general a scăzut cu 2 puncte. Cu valoarea actuală, de 64 de puncte, barometrul DHL estimează o ușoară încetinire a schimburilor comerciale la nivel global, acest fenomen fiind în mare parte determinat de evoluţia în Asia de Est, atât în China, cât și în Japonia. Raportul arată însă o creștere a comerţului în India (+2), Coreea de Sud (+2) și Marea Britanie (+2).

În Statele Unite ale Americii, schimburile comerciale vor stagna la valorile anterioare, în timp ce pentru Germania se așteaptă doar o ușoară scădere a ratei comerţului (-1). În ceea ce privește comerţul pe cale aeriană, se remarcă o scădere cu două puncte, însă perspectiva pentru următoarea perioadă este pozitivă, cu o creștere a valorii până la 71 de puncte. Scăderea este determinată de reducerea schimburilor comerciale pe cale aeriană în în SUA și Germania cu 4 și respectiv 3 puncte. Și în cazul transportului de mărfuri containerizate pe cale maritimă se înregistrează un caz similar, comparativ cu luna decembrie a anului trecut valoarea indexului scăzând cu un punct. Principalul motiv pentru aceasta este declinul destul de puternic înregistrat de schimburile comerciale pe cale maritimă în China, care au scăzut cu 7 puncte din noiembrie anul trecut. Indicatorii pentru celelalte ţări arată o creștere a schimburilor comerciale. Din punct de vedere al sectoarelor de activitate, importurile și exporturile de materii prime se dovedesc a fi principalul motor de creștere al dinamicii comerţului mondial. Se așteaptă ca tranzacţionarea principalelor materii prime să genereze cea mai mare creștere la nivelul sectoarelor anali zate în raport. Importurile în India și Marea Britanie, și importurile și exporturile SUA determină creșterea acestui sector. De asemenea, se estimează o creștere puternică pe segmentul de componente de echipamente, generate de volumele mari de import și export ale Chinei, dar și de volumele mari de import ale Germaniei.