Home Logistics Depozitare RX20, referinţa în domeniul stivuitoarelor electrice

RX20, referinţa în domeniul stivuitoarelor electrice

RX20, referinţa în domeniul stivuitoarelor electrice

Prezentat pentru prima data publicului în urmă cu aproape treisprezece ani, stivuitorul electric RX20 a fost regândit complet de către producătorul german, 80% dintre componentele sale fiind complet noi. Evenimentul oficial de lansare a noii game a avut loc la Hamburg, la finalul lunii ianuarie, în faţa a peste 70 de jurnaliști.

RX20 s-a adresat încă de la lansarea sa în 2005 unui segment cheie al pieţei, și odată cu lansarea noii game, acesta rămâne modelul de referinţă în segmentul său, cele 80.000 de unităţi vândute până acum vin să susţină acest lucru.

Noua serie RX 20 cuprinde 13 tipuri de echipamente și se remarcă prin capacitatea mare de ridicare, gama fiind proiectată pentru încărcături de 1,4 până la 2 tone, cu un centru de greutate al sarcinii de 500 mm și viteza mare de deplasare de 20 km/h. Aceste echipamente multifuncţionale pot fi utilizate atât pentru ope raţiuni în interiorul clădirilor, dar și în exterior. RX 20 face dovada capacităţii sale chiar şi atunci când se stivuiesc paleţi la o înălţime de până la 5.900 mm. STILL a pus mult accent pe materiale de calitate şi un mod constructiv robust. La exterior, piesele din plastic au fost în mare parte înlocuite cu oţel.

Noul RX 20 este mult mai compact

În acest mod, producătorul german a răspuns nevoii clienţilor pentru utilizarea eficientă a spaţiului din depozit, prin reducerea culoarului de lucru și a înălţimii libere de trecere. Pentru clienţii care au nevoie de utilaje ultracompacte cu capacităţi portante de 1,4 sau 1,6 t, RX 20-14C şi RX 20-16C foarte uşor de manevrat reprezintă alegerea perfectă. La stivuitoarele cu patru roţi, o punte oscilantă mixtă îmbunătăţeşte lăţimile culoarului de lucru. Comparativ cu predecesorul său, stivuitoarele cu trei roţi au până la 29 mm, iar stivuitoarele cu patru roţi au o lăţime a culoarului de lucru mai mică de 171 mm

Noile RX 20 au deja înălţimea standard de 2.035 mm, adecvată pentru utilizarea de containere. În cazul aplicaţiilor cu viteze foarte mici la trecerea prin porţi sau vagoane de marfă, utilajul este disponibil şi pentru o înălţime a plafonului de protecţie de numai 1.949 mm. Foarte important pentru clienţi este faptul că echipamentul poate furniza capacitatea pe care fiecare aplicaţie o cere, indiferent că este vorba de eficienţă energetică sau putere de transbordare ridicată, totul fiind posibil prin simpla apăsare de buton. În fiecare program de deplasare, viteza, acceleraţia şi frânarea electrică pot fi setate când se schimbă direcţia de deplasare.

Cabină reproiectată pentru ergonomie și confort

Un alt element de noutate adus de către proiectanţii STILL noii game RX20 este cabina complet regândită în jurul ergonomiei și al confortului operatorului. Cabina, mai spaţioasă, îi oferă operatorului mai mult spaţiu și este un element ce contribuie activ a creșterea productivităţii acestuia. Înălţimea spaţiului pentru picioare este coborâtă cu aproximativ 60 mm, iar locul de muncă al operatorului este cu 50 mm mai jos. Înălţimea cabinei din interior a fost mărită cu 16 mm, oferind chiar şi operatorilor înalţi mai multă libertate la nivelul capului. Un mâner de prindere mai mare, covor cauciucat anti-alunecare şi o margine de treaptă aderentă îmbunătăţesc siguranţa la urcare şi coborâre. Spaţiul pentru picioare este foarte generos şi, de asemenea, în jurul pedalelor, STILL a acordat atenţie unui spaţiu liber mai mare. Acest lucru va încânta cu siguranţă și tehnicienii de service.

Funcţii inteligente, eficienţă ridicată a echipamentului

Inginerii STILL se concentrează pe dezvoltarea de soluţii tot mai inteligente, având în vedere rolul tot mai important pe care acestea îl vor avea în viitor în creșterea eficienţei echipamentelor de depozit. Odată cu introducerea EASY Display, operatorul are la îndemână un ecran robust cu butoane programabile pentru fiecare funcţie a echipamentului. Numeroasele funcţii de asistenţă, ca de exemplu afişarea stării de stabilitate pe afişaj, precum şi reducerea vitezei când suportul pentru furci este ridicat, nu numai că îmbunătăţesc siguranţa, dar contribuie şi la manevrarea precisă a încărcăturii, care îmbunătăţeşte şi mai mult puterea de transbordare. LA RX 20 sunt utilizate şi funcţii de asistenţă familiare, cum ar fi Curve Speed Control, care adaptează în mod automat viteza în curbe la unghiul de direcţie.

Vizibilitate îmbunătăţită, risc redus de accidente

Reducerea riscului de accidente a fost una dintre priorităţile STILL în proiectarea noii serii RX 20. Producătorul a reproiectat catargul şi a combinat în mod inteligent puterea de ridicare cu vizibilitatea optimă. Profilele de catarg rezistente la încovoiere şi răsucire asigură o manipulare sigură şi rapidă a sarcinii, chiar şi în cazul încărcăturilor grele, cu capacităţi portante reziduale mai mari. RX 20 oferă o vedere excepţională asupra încărcăturii, nu numai la nivelul catargului teleloop, ci în special la nivelul catargului triplu. Cilindrii de ridicare se află în spatele profilurilor. Astfel, şoferul are o vedere bună atât prin catarg, cât şi lateral.

Bateria cu compartiment dublu – concept unic pe piaţă

Printre inovaţiile introduse de către STILL pentru noua gamă RX20 se numără compartimentul dublu al bateriei, unic pe piaţă până în prezent, care permite utilizarea pe același echipament atât a bateriilor clasice cât și ale celor litiu-ion. “Piaţa se îndreaptă către echipa mentele electrice. Cererea crește constant având în vedere că acum tehnologia litiu-ion permite performanţe de lucru la nivelul echipamentelor diesel. Este direcţia în care piaţa se îndreaptă și unii dintre clienţii noștri au migrat cu flotele în totalitate către echipamentele electrice. Totuși, noi ne adaptăm la nevoile tuturor clienţilor și de aceea RX 20 are ca opţiune și utilizarea bateriilor clasice” a explicat Thomas A. Fischer în cadrul conferinţei de presă ce a prilejuit lansarea noii game. Ca şi în cazul modelelor anterioare, şi la modelul RX 20 bateria poate fi uşor şi rapid înlocuită cu ajutorul unui cărucior de ridicare, acest lucru fiind un factor de succes.