Home Logistics Comerț international Cel mai bun an pentru transportul aerian de mărfuri

Cel mai bun an pentru transportul aerian de mărfuri

Cel mai bun an pentru transportul aerian de mărfuri

IATA, Asociaţia Internaţională de Transport Aerian a făcut publice datele pentru întregul an 2017 referitoare la transportul aerian de mărfuri. Cererea în 2017, măsurată în tone kilometru (FTK) a crescut cu 9%, mai mult decât dublul creșterii anuale înregistrate în 2016. Capacitatea de transport, măsurată în transport disponibil tone kilometri (AFTK) a crescut cu 3% în 2017, cea mai redusă creștere a capacităţii anuale din 2012. Creșterea a depășit capacitatea de trei ori.

Performanţa din 2017 a fost confirmată de rezultatele bune din decembrie, când creșterea an/an a fost de 5,7%, mai slabă ca performanţă comparativ cu jumătatea anului 2017, dar mult peste media din ultimii ani de 4,7%. Cererea anuală pentru soluţiile de transport aerian a crescut de două ori mai repede decât rata de creștere a comerţului global. Acesta este rezultatul unei cereri puternice pentru exporturile de pro duse manufacturate, companiile urmărind să-și refacă stocurile rapid.

“Transportul aerian de mărfuri a înregistrat cea mai bună performanţă de după perioada crizei financiare din 2010. Cererea a crescut cu 9%, devansând capacitatea de transport și transportul de pasageri. Am văzut îmbunătăţiri în nivelul vânzărilor, profitabilitate și gradul de încărcare. Acesta este încă un mediu extrem de competitiv, însă evoluţia din 2017 este cea mai bună pe care am văzut-o de multă vreme” a declarat Alexandre de Juniac, director general și CEO al IATA.

Perspectiva pentru 2018 este optimistă, bazându-se atât pe consumul puternic, cât și pe creșterea în comerţul online la nivel internaţional și creșterea volumului de transporturi critice pentru bunuri sensibile, cum ar fi farmaceuticele. Se așteaptă ca nivelul creșterii să nu se mai situeze la cel din anul anterior, însă experţii estimează un avans de 4,5% al cererii în 2018. Provocările pieţei însă rămân, subliniează CEO-ul IATA, amintind între altele de nevoia procese mai eficiente care vor contribui la îmbunătăţirea gradului de satisfacţie al clienţilor și la creșterea cotei de piaţă a transportului aerian.

În Europa, liniile aeriene au înregistrat o creștere a cererii de 5% în decembrie 2017 faţă de aceeași lună a anului 2016 și o creștere anuală a capacităţii de transport de 3,2%. Datorită performanţei din decembrie, creșterea anuală a volumelor de marfă a fost de 11,8%, cea mai mare creștere dintre toate regiunile, cu excepţia Africii, în timp ce capacitatea de transport anuală a crescut cu 5,9%. Dezvoltarea traficului aerian de mărfuri în Europa a fost susţinută de creșterea exporturilor producătorilor europeni, care au înregistrat un an record.