Home Companii CFR Marfa, privatizata pana in decembrie

CFR Marfa, privatizata pana in decembrie

CFR Marfa, privatizata pana in decembrie

Astăzi, 8 August 2012, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Ioan Silaghi, s-a întâlnit cu reprezentanţii misiunii comune a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale, cu ocazia celei de-a VI-a evaluări din cadrul Acordului Stand-By, încheiat în martie 2011.

Potrivit agendei, în cadrul întâlnirii s-au analizat stadiul privatizării CFR Marfă şi vânzarea unui pachet minoritar al companiei TAROM SA. În ce priveşte CFR Marfă, discuţiile s-au axat pe marginea etapelor aferente procesului de privatizare pentru obţinerea celui mai bun preţ pe piaţă.

Ovidiu Ioan Silaghi a declarat că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii îşi asumă privatizarea CFR Marfă până în decembrie 2012, subliniind că şi în cazul celui mai pesimist scenariu acest deziderat va fi atins.

Un alt subiect aflat pe ordinea de zi a fost cel al introducerii managementului privat în companiile de stat.

La nivelul ministerului a fost luată decizia de a extinde introducerea managementul privat de la cele doar două companii (CFR S.A. şi CFR Călători) vizate iniţial, la alte opt societăţi, a căror cifra de afaceri depăşeşte 7,3 milioane euro. Totodată, există in derulare contracte de asistenţă pentru selectarea managerilor şi membrilor consiliilor de administraţie pentru companiile selectate să beneficieze de management privat. Ca şi măsuri corelate cu acest proces de selectare a managerilor şi membrilor consiliilor de administraţie, se fac demersuri pentru modificarea de urgenţă a statutelor companiilor, în conformitate cu prevederile OUG 109/2011 privind guvernanţa corporatistă.

S-au punctat, de asemenea, măsurile de reorientare a companiilor către piaţă, reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor, implementarea acestora vizând cu precădere CFR Infrastructură.

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Ioan Silaghi, a precizat că instituţia pe care o conduce trebuie şi îşi doreşte să demonstreze angajamentul în îndeplinirea măsurilor de reformă în sectorul transporturilor şi în respectarea termenelor aferente.