Home Automotive Criza microcipurilor se apropie de final?

Criza microcipurilor se apropie de final?

Criza microcipurilor se apropie de final?

Cererea de microcipuri începe treptat să scadă, iar vânzările cresc mult mai lent decât era estimat, spune compania de cercetare Gartner.

Începând din 2023 ne-am putea aștepta chiar la un declin al vânzărilor de microcipuri, ceea ce ar putea marca finalul unuia dintre cele mai explozive cicluri de creștere din industrie.

Piața globală de semiconductori ar urma să crească cu doar 7,4% în 2022, afirmă Gartner într-un raport de cercetare făcut public recent. Această valoare reprezintă aproximativ jumătate din creșterea de 14% estimată de specialiștii companiei în urmă cu doar trei luni și departe de creșterea de 26% pe care industria de microcipuri a înregistrat-o în 2021.

„Piața globală a semiconductorilor intră într-o perioadă de încetinire, care va persista și pe parcursul anului 2023, când se preconizează că vânzările de semiconductori vor scădea cu 2,5%”, afirmă Richard Gordon, analist Gartner, în raport. „Observăm deja o reducere a cererii pe piețele finale de semiconductori, mai ales pe segmentele de bunuri de larg consum.”

Noile date ale Gartner subliniază starea de neliniște care i-a determinat pe investitori să își reducă portofoliile de acțiuni în industria microcipurilor. După o accelerare pe durata carantinelor impuse de Covid-19, piața computerelor personale se contractă din nou, impactul reflectându-se și în cererea de microchipuri. În egală măsură, vânzările de smartphone-uri scad deoarece consumatorii întârzie achizițiile, a urmare a reducerii puterii de cumpărare generată de inflație.

Livrările de PC-uri se vor contracta cu 13% în 2022, după doi ani de creștere, afirmă Gartner. Veniturile din cipuri de pe această piață se vor micșora cu 5,4%. Între timp, vânzările de smartphone-uri vor crește cu doar 3,1% în acest an, după ce au crescut cu aproape 25% în 2021.

În timp ce apetitul pentru cipurile utilizate pentru fabricarea bunurilor de larg consum a scăzut, cererea de semiconductori în centrele de date este încă puternică. Această piață va crește cu 20% în acest an, potrivit datelor Gartner. Cererea de automobile rămâne, de asemenea, un factor decisiv pentru piață, cantitatea de microcipuri per vehicul continuând să crească. Conținutul de semiconductori per vehicul va crește la valoarea de 931 USD în 2025 de la 712 USD în 2022, mai afirmă Gartner.