În ce investesc companiile în 2023? Supply chain-ul și tehnologia sunt în top
Potrivit unui nou raport al Institutului de Cercetare Capgemini, pentru a face față contextului economic nefavorabil, organizațiile adoptă o abordare prudentă a investițiilor.
Perturbările din lanțul de aprovizionare reprezintă principalul risc pentru dezvoltarea afacerilor pentru 89% dintre organizații în următoarele 18 luni, devansând creșterea prețurilor materiilor prime (67%) și criza energetică (64%).
Reziliența lanțului de aprovizionare este o prioritate, 43% dintre companii plănuind să crească investițiile în acest domeniu, în timp ce 39% intenționează să crească investițiile în tehnologie pentru a reduce costurile și a accelera procesul de transformare a modelului de afaceri.
Perturbări ale lanțurilor de aprovizionare: investițiile în tehnologii și diversificarea sunt priorități absolute
Pentru a minimiza riscul blocajelor pe lanțurile de aprovizionare, 43% dintre companii intenționează să crească investițiile în lanțul lor de aprovizionare în următorii ani, în medie cu 10,4% față de nivelurile actuale. Investițiile vor fi direcționate către tehnologii care permit agilitatea, transparența și vizibilitatea lanțurilor de aprovizionare și diversificarea (a bazelor de furnizori, a partenerilor de producție și de transport).
Acțiunile prioritare pentru a realiza diversificarea lanțului de aprovizionare vor include onshoring sau near-shoring pentru a stimula bazele de producție mai aproape de cerere, regionalizarea bazelor de furnizori și diversificarea bazei de producție (adică reducerea dependenței de o singură regiune geografică).
Țările din Europa de Vest intenționează să investească mai mult în diversificarea lanțului de aprovizionare, în timp ce țările APAC intenționează să investească mai mult în tehnologiile lanțului de aprovizionare.
Investițiile în tehnologie: un instrument pentru reducerea costurilor și transformarea afacerii
Pentru a face față contextului economic imprevizibil, companiile analizează modalitățile prin care tehnologia poate contribui la accelerarea creșterii și la crearea rapidă de valoare economică. Raportul Capgemini a constatat că 39% dintre acestea intenționează să crească investițiile în tehnologie în următoarele 12-18 luni, iar o proporție similară intenționează să le mențină.
Executivii intenționează să utilizeze tehnologia în principal pentru a contribui la reducerea costurilor și pentru a lua decizii mai rapide, valorificând cloud-ul, datele și analizele. Pentru a-și proteja și mai mult afacerile în următorul an, aproape jumătate dintre directori intenționează, de asemenea, să crească cheltuielile în domeniul securității cibernetice.
Investiții în forța de muncă: atenția merge către politici de lucru hibrid și la distanță
Pe măsură ce modelele de lucru hibride devin norma și tot mai mulți angajați se așteaptă la flexibilitate, companiile plănuiesc să investească în astfel de strategii și politici în 2023. De fapt, 65% dintre directori plănuiesc să investească și să implementeze opțiuni de lucru hibrid pentru angajați și 61% pentru opțiuni permanente de lucru la distanță pentru roluri care necesită mai puțină supraveghere și muncă în echipă.
Cu toate acestea, potrivit raportului, organizațiile intenționează să reducă investițiile în domenii critice precum experiența angajaților (39%), perfecționarea/recalificarea (36%) și diversitatea (35%) în următoarele 12-18 luni. În condițiile în care concurența pentru talente continuă să limiteze perspectivele de creștere ale organizațiilor, brandurile care își propun să rămână atractive ar trebui să dubleze eforturile în privința acestor aspecte, concluzionează raportul.
Raportul integral este disponibil aici: https://www.capgemini.com/insights/research-library/investment-trends/
Pentru acest studiu, Institutul de Cercetare Capgemini a intervievat 2.000 de respondenți din organizații unice cu venituri anuale mai mari de 1 miliard de dolari, din 15 țări, în noiembrie și decembrie 2022, și a analizat strategiile lor de investiții în domenii precum transformarea digitală, lanțul de aprovizionare, talentele și competențele și sustenabilitatea pentru următoarele 12-18 luni.