Home Intermodal Maersk estimează profituri de 30 miliarde dolari în 2022

Maersk estimează profituri de 30 miliarde dolari în 2022

Maersk estimează profituri de 30 miliarde dolari în 2022

Linia maritimă daneză AP Moller – Maersk estimează o creștere a profiturilor în 2022 cu 6 miliarde de dolari peste ceea ce bugetase anterior. Astfel, Maersk se așteaptă ca la finalul acestui an să înregistreze un profit de 30 miliarde dolari.

Aceste valori au fost publicate de către linia maritimă cu câteva zile înainte de anunțarea oficială a rezultatelor financiare ale companiei pentru Q1 2022. Pentru primul trimestru din 2022, Marsk se așteaptă la venituri de 19,3 miliarde dolari, cu un EBITDA de 9,2 miliarde dolari și un EBIT de 7,9 miliarde dolari.

“Rezultatele financiare puternice din acest prim trimestru au fost obținute pe fondul situației excepționale de pe piața de transport maritim containerizat, unde volumele au scăzut cu 7%, însă ratele de transport maritim au înregistrat o creștere medie de 71% față de Q1 2021,” declară Maersk.

Blocajele pe lanțurile globale de aprovizionare au fost accentuate de măsurile anti-covid impuse de către autoritățile chineze în importante centre portuare cum ar fi Shenzen, la începutul anului și, mai nou, Shanghai, care se află în a cincea săptămână de lockdown.

Cererea pentru transport maritim containerizat scade

Gigantul danez nu se așteaptă la schimbări semnificative ale situației în Q2, astfel că ratele de transport în cazul contractelor pe termen lung vor fi mai mari. Tocmai de aceea, Maersk a crescut estimarea EBITDA pentru întregul an 2022 de la 24 miliarde dolari, aceeași ca în 2021, la 30 miliarde de dolari, care va reprezenta un nou record pentru companie.

„Estimările financiare actuale se bazează încă pe o ipoteză de normalizare a situației în transportul maritime în cea de-a doua jumătate a anului 2022”, relatează linia maritimă într-o notă de informare pentru investitori.

Această estimare financiară pozitivă vine totuși în contextul în care că Maersk și-a revizuit perspectivele evoluției comerțului global de mărfuri containerizate de la o creștere a cererii de 2-4% la -1/+1% pentru 2022.