Home Automotive Materom echipează noul centru logistic cu soluţii SSI SCHAEFER

Materom echipează noul centru logistic cu soluţii SSI SCHAEFER

Materom echipează noul centru logistic cu soluţii SSI SCHAEFER

Distribuția de piese auto noi este unul dintre cele mai dinamice sectoare economice în România ultimilor ani. Apariția de noi magazine de piese de schimb tradiționale sau online, extinderea rețelelor de service-uri auto, creșterea numărului de flote auto ale companiilor au condus la o creștere a pieței și o expansiune a activităților logistice a importatorilor și distribuitorilor de piese. Iar extinderea centrelor logistice și implementarea de soluții intralogistice eficiente și cu un nivel de productivitate ridicat a devenit un punct de focus pentru companiile din domeniu, care și-au canalizat investițiile în această direcție.

Cu un număr de clienţi tot mai mare și cerinţe de livrare într-un timp cât mai scurt, Materom, unul dintre principalii importatori și distribuitori de piese auto noi din România a demarat în 2017 construcţia unui nou depozit central în Târgu-Mureș care să corespundă nevoilor actuale și viitoare de dezvoltare a companiei. Pentru a putea depozita un număr cât mai mare de repere și a optimiza activitatea de pregătire a comenzilor pentru livrare, Materom a apelat la soluţiile intralogistice SSI SCHAEFER, fiind astfel puse bazele unui parteneriat de lungă durată.

Noul centru logistic Materom ocupă o suprafaţă de 11.000 mp, cu o înălţime de 11 m și dispune de 21 de rampe pentru recepţia și livrarea mărfii. Colaborarea a venit cumva firesc întrucât Materom deţinea deja în depozit un sistem de rafturi SSI SCHAEFER însă extinderea activităţii a impus nevoia de îmbunătăţire a acelui sistem, cum ar suplimentarea de poliţe sau divizoare pentru paleţi. Împreună cu echipa din România s-au identificat soluţiile care să corespundă nevoilor clientului, proiectul fiind realizat în totalitate de către inginerii români ai SSI SCHAEFER.

“Am avut o cerinţă iniţială privind sistemele de depoztare, stabilită împreună cu o companie de consultanţă, iar soluţia oferită de către SSI SCHAEFER a răspuns acestei cerinţe. Ne-a fost prezentat portofoliul, am făcut chiar și o vizită la Giebelstadt (n. red. sediul central SSI SCHAEFER), unde ne-a fost prezentată toată tehnologia de depozitare pe care o poate oferi și am descoperit că pot oferi soluţii pentru toată activitatea dintr-un depozit” declară reprezentanţii Materom.

Sistemele de rafturi, centrul optimizării unui depozit

Soluţia tehnică oferită de liderul mondial în soluţii intralogistice a constat într-un sistem de rafturi pentru paleţi PR600 și sistemul de mezanin pe structură de rafturi cu poliţe R3000, aceste două sisteme contribuind la o mai bună operare a depozitului.

Sistemul de rafturi pentru paleţi PR600 include atât un sistem pentru culoar îngust cu operare de utilaje VNA, cât și un sistem pentru stocarea elementelor de caroserie voluminoase și grele și duce la creșterea performanţelor la picking în zonele de paleţi. Sistemul de rafturi pentru stocare paleţi în configuraţia de rânduri pentru culoar îngust are o capacitate de aproximativ 90.500 paleţi. Întrucât operarea acestor rafturi se face exclusiv cu utilaje VNA, foarte eficiente la picking, dar cu pierdere importantă de timpi la schimbarea culoarelor, inginerii SSI SCHAEFER au instalat la capătul rândurilor locaţii de predare/preluare paleţi colectaţi, de unde sunt preluaţi de către operatori cu stivuitoare clasice, crescând astfel performanţa și eficienţa la picking din locaţiile de paleţi.

“O altă optimizare a fost efectuată în separarea fluxurilor, lăsându-se un culoar în spatele rândurilor de paleţi pentru schimbarea culoarului de picking cu utilajele VNA, evitând astfel intersectarea cu restul de fluxuri din faţa depozitului, asigurându-se o eficienţă mai bună în operarea depozitului.” a explicat Cristian Orvas, Director de Vânzări SSI SCHAEFER Romania.

De asemenea, având în vedere că anumite componente din domeniul pieselor de schimb sunt atât voluminoase cât și grele, cu ajutorul unei structuri de rafturi pentru paleţi, în noul depozit Materom a fost concepută o zonă specială de stocare și picking pentru astfel de componente. Designul acestor rafturi a fost conceput în baza experienţei acumulate de SSI SCHAEFER în astfel proiecte și a feedback-ului primit de la client, iar structura este unică, non-standard, rafturile fiind împărţite pe categorii de produse stocate.

Sistemul de mezanin pe structură de rafturi cu poliţe R3000 se întinde pe o amprentă la sol de aproximativ 1.700 mp și este construit pe o structură de parter și etaj. Cele 15.290 de poliţe livrate însumează o suprafaţă de depozitare de 8.800 mp. Pentru a eficentiza identificarea și colectarea produselor din locaţiile de picking de pe poliţe au fost instalate un număr de aproximativ 40.000 de despărţitoare. În proiectarea sistemelor de rafturi pentru depozitul logistic Materom, specialiștii SSI SCHAEFER au avut în vedere respectarea codului de proiectare seismică P100/2013 pentru zona Târgu-Mureș, precum și de Euro codurile de proiectare privind riscul seismic, calculele structurale fiind apoi avizate de către verificatori MLPAT.

Materom – 20 de ani de succes

În 1998, Matei și Rodica Baciu puneau bazele unei afaceri de familie care debuta cu vânzarea pieselor auto din dezmembrări. 20 de ani mai târziu, Materom este unul dintre principalii importatori de piese auto noi din România, afacerea fiind construită cu pasiune, perseverenţă și investiţii de ordinul a milioane de euro, iar activitatea logistică a fost unul dintre punctele principale ale acestor investiţii.

„Performanţa în logistică pentru Materom a însemnat un mix de mai mulţi factori: investiţii de zeci de milioane de euro bine echilibrate între mijloace fixe și mijloace circulante, echipă de profesioniști bine motivată, know how, capacitatea de a ţine ritm cu tehnologia, sisteme informatice performante” explică reprezentanţii Materom. În 2017 Materom și celelalte companii ale grupului înregistrau o cifră de afaceri totală de 63,8 milioane euro, iar anul acesta compania ţintește pentru întregul grup o cifră de afaceri de 89,6 milioane euro.

Astăzi, echipa Materom numără 500 de angajaţi, dintre care 100 fac parte din departamentul logistic. Pentru 2019, Materom are ca obiectiv creșterea cifrei de afaceri cu 35%, iar pentru următorii ani compania estimează o creștere de 15% anual, atingerea acestor obiective fiind realizabilă prin creșterea numărului de clienţi activi, dar și prin diversificarea ofertei de produse și asigurarea unui nivel de livrare de 98%.

“Anul viitor avem în plan deschiderea a 4 depozite regionale noi și în următorii trei ani vom demara construcţia celei de-a doua etape a Centrului Logistic Materom, cu o suprafaţă de 11.000 mp.” Având în vedere perspectivele de dezvoltare, nevoia de performanţă logistică va fi tot mai mare, astfel că Materom investește și în soluţii intralogistice semi-automate. “Lucrăm la definitivarea unei soluţii semi-automate privind recepţia și livrarea mărfii din depozitul central Materom” explică reprezentanţii Materom.