Home Intermodal Portul Constanța se alătură Asociației Internaționale a Sistemelor Comunității Portuare

Portul Constanța se alătură Asociației Internaționale a Sistemelor Comunității Portuare

Portul Constanța se alătură Asociației Internaționale a Sistemelor Comunității Portuare

Portul Constanța este cel mai nou membru al Asociației Internaționale a Sistemelor Comunității Portuare (n.red. IPCSA – International Port Community Systems Association).

În prezent, CN Administrația Porturilor Maritime Constanța se află în plin proces implementare a propriului Sistem al Comunității Portuare, care va cât mai mulți din cei 40 de operatori diferiți care își desfășoară activitatea în Portul Constanța.

“Am luat decizia de a acționa în direcția implementării noului Sistem al Comunității Portuare acum doi și am definitivat faza studiului de pre-fezabilitate,” a declarat Costel Stanca, Director General al CN Administrația Porturilor Maritime Constanța. “În contextul pandemiei COVID-19, am decis să accelerăm implementarea proiectului, cu sprijinul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Suntem în discuții cu furnizorii de servicii ICT pentru a vedea ce module trebuie dezvoltate mai întâi și ce autorități ar trebui conectate. […] Plănuim să avem primele module implementate până la finalul acestui an.”

Pe perioada crizei COVID-19, prioritatea a fost menținerea portului operațional. Traficul de cereale a crescut cu 50% în primul trimestru comparativ cu aceeași perioadă din 2019, a declarat Costel Stanca.

CN Administrația Porturilor Maritime Constanța se așteaptă ca operatorii internaționali de cereale, localizați în port, să fie printre primii care se alătură Sistemului Comunității Portuare.

“Sistemului Comunității Portuare va transforma portul, prin eficientizarea operațiunilor și procedurilor și ne va permite să furnizăm informații cu privire la statusul și poziția mărfurilor. În plus, va oferi administrației o imagine mai clară a volumelor de transport în port pe cale maritimă, feroviară sau fluvială, permițându-ne să analizăm activitatea. Este un pas important către implementarea Directivelor Uniunii Europene cu privire la digitalizarea fluxurilor de informații și oferă o planificare mai bună și un dinamism îmbunătățit al afacerilor, transparență și siguranță,” a explicat Directorul General al CN Administrația Porturilor Maritime Constanța.

Noul PCS va fi direct conectat la Interfaţă Unică de Raportare (Maritime Single Window) din România.

Ca membru în IPCSA, Administrația Porturilor Constanța va putea face schimb de opinii și cunoștințe cu alte organizații PCS și va avea acces la jucători internaționali și regionali din domeniu.

“Unul dintre motivele aderării la IPCSA este acela că ne dorim să urmăm cele mai bune practici, să facem pașii corecți și să ne implicăm activ.”

Richard Morton, Secretar General al IPCSA a spus: “Suntem încântați să primim în rândul membrilor Administrația Porturilor Constanța și să împărtășim experiența și expertiza noastră cu reprezentanții administrației pe măsură ce înaintează cu planurilor pentru noul Sistem al Comunității Portuare.”

“IPCSA a fost unul dintre semnatarii demersului intitulat Accelerarea Digitalizării în Logistica și Comerțul Maritim, ce recunoaște urgența acestei accelerări pe măsură ce planificăm viitorul în era post COVID-19. Membrii IPCSA furnizează informații și soluții digitale ce joacă un ro critic în facilitarea unui flux de mărfuri fără întreruperi, ajută la înlăturarea gâtuirilor, întârzierilor și costurilor din supply chain,” a adăugat Richard Morton.