Home Logistics Depozitare Retailerii Electro-IT și Home&Deco și-ar putea extinde depozitele logistice cu peste 50%

Retailerii Electro-IT și Home&Deco și-ar putea extinde depozitele logistice cu peste 50%

Retailerii Electro-IT și Home&Deco și-ar putea extinde depozitele logistice cu peste 50%

Retailerii online care activează în sectoarele Electro-IT și Home&Deco ocupă aproximativ 370.000 mp de spații de depozitare. Potrivit agenției de consultanță imobiliară CBRE, această suprafață ar putea crește cu cel puțin 50% în următorii doi ani, pe fondul dezvoltării comerțului online.

Retailul online s-a dezvoltat în ultimii șase ani, atingând la finalului trecut valoarea de 4,3 miliarde de euro, în creștere cu aproape 20% față de anul 2018 și de 4 ori mai mare comparativ cu 2014. Pandemia COVID-19 a contribuit la dezvoltarea comerțului online după ce magazinele non-esențiale au fost închise, în timp ce angajații au fost nevoiți să lucreze de acasă, iar copiii să învețe la distanță. Magazinele de electro-IT au rămas deschise pe toată perioada stării de urgență și au înregistrat vânzări în creștere atât în magazinele fizice, cât mai ales în sectorul online.

Carmen Ravon, Head of Advisory & Transaction, Retail & Andrei Jerca, Head of Industrial Services, CBRE România

„Vânzările online ale retailerilor de electrocasnice sunt în creștere și ne așteptăm ca acest lucru să genereze o nevoie ridicată pentru spații de depozitare. În prezent, acești retaileri ocupă o suprafață de 330.000 mp de spații logistice, majoritatea depozitelor fiind amplasate în apropiere de București, în proiectele dezvoltatorilor P3 și CTP. În următoarele 18-24 de luni, suprafața logistică închiriată de retailerii din Electro-IT ar putea crește cu cel puțin 50%”, este de părere Andrei Jerca, Head of Industrial Services, CBRE România.

O altă categorie de chiriași care continuă să se extindă pe piața spațiilor industriale este cea a retailerilor din sectorul Home & Deco, mai arată raportul Romania E-commerce, lansat de CBRE.

„Retailerii de Home&Deco cu prezență online ocupau la finalul anului 2019 aproximativ 40.000 mp de spații logistice, fiind abia la începutul expansiunii și investițiilor în sectorul logistic. Unii dintre aceștia au ales București ca locație principală pentru magazinele fizice, motiv pentru care și spațiile logistice se află tot în această zonă”, a adăugat Andrei Jerca.

Reinventarea experienței de cumpărare în magazinele fizice

„Un fenomen interesant de remarcat în perioada de izolare a fost faptul că retailerii cu o prezență puternică online și o strategie online clar definită s-au descurcat mult mai bine față de retailerii pentru care prezența online era secundară după magazinele fizice. Ne așteptăm ca retailerii din sectoarele Electro-IT și Home&Deco să aloce noi resurse pentru dezvoltarea platformelor de vânzări online, reinventând în același timp experiența de cumpărare  și serviciile de consultanță oferite în magazinele fizice”, a declarat Carmen Ravon, Head of Advisory & Transaction, Retail, CBRE România.

Pe piața spațiilor industriale și logistice din România, în primele trei luni a fost livrată o suprafață de 97.000 mp, stocul total ajungând astfel la 4,49 milioane mp, arată datele CBRE Research. Cea mai mare parte din suprafața nou livrată, aproximativ 80%, se află în București și a fost reprezentată de extinderea a două proiecte, WDP Ștefăneștii de Jos și Eli Park I, în timp ce restul de 20% a fost livrat în centrul țării, respectiv Brașov și Sibiu.

Tot în primul trimestru din 2020  a fost tranzacționată o suprafață totală de 172.400 mp. Cea mai mare tranzacție din primul trimestru a fost reprezentată de pre-închirierea unei suprafețe de circa 70.000 mp de către Ikea în proiectul CTPark Bucharest West. În total, Bucureștiul a atras 81% din activitatea totală de leasing, în timp ce vestul și nord-vestul țării, alături de est și nord-est, au atras 19%.