Home Logistics Robotică: Vânzările de roboți pentru logistică au crescut cu până la 110%

Robotică: Vânzările de roboți pentru logistică au crescut cu până la 110%

Robotică: Vânzările de roboți pentru logistică au crescut cu până la 110%

Potrivit IFR (Federația Internațională de Robotică) la nivel global vânzările de roboți pentru logistică au crescut cu până la 110%, în timp ce segmentul roboților medicali a înregistrat o creștere de 28%.

Vânzările pentru roboți profesionali destinați serviciilor au crescut cu până la 32%, piața atingând o valoare de 11,2 miliarde de dolari în 2018-2019. Pandemia a accentuat și va continua să accentueze această tendință a pieței. Cererea mare de soluții robotice pentru realizarea dezinfecției, soluții de robotică pentru logistică în fabrici și depozite sau roboți pentru livrările la domiciliu sunt exemple ale acestul trend.

Valoarea pieței de soluții robotice dedicate segmentului de logistică vândute sau închiriate a atins 1,9 miliarde de dolari în 2019, o creștere de până la 110%. Aproape întreaga valoare a pieței este dată de roboții utilizați în incinte. Roboții mobile autonomi au fost inițial utilizați în depozite, însă astăzi, odată cu digitalizarea proceselor de producție, aceștia fac parte integrantă din conceptele smart factory. Astfel, conform estimărilor IFR, o creștere anuală de 40% sau mai mult a acestei piețe pare foarte posibilă.

“Investiția în roboții pentru logistică sau procesele de producție se amortizează rapid,” afirmă Milton Guerry, președinte al IFR. “Presupunând că o companie derulează operațiuni 24 de ore, investiția în roboții pentru logistică poate fi amortizată în 2-3 ani, uneori chiar mai rapid. Având în vedere un ciclu de viață al acestora de 15 ani, costurile operaționale se ridică la aproximativ 5% din investiția anuală. Sistemele extrem de bine dezvoltate oferă adesea o disponibilitate operațională de peste 98%.”

Modelul de business tot mai popular Robotics-as-a-Service (RaaS) reduc din povara financiară a clienților care doresc să automatizeze diferite procese utilizând roboți. Principalul avantaj al acestui model este că utilizatorul nu are un capital fix, costuri fixe sau nevoia de operatori pentru roboți. Utilizarea sistemelor logistice dincolo de industriile producătoare a fost amplificată de soluțiile de depozitare pentru companiile de e-commerce. De asemenea, realizarea logisticii în spitale cu ajutorul unor astfel de soluții robotice profesionale prezintă un mare potențial.

Aproximativ 90% din roboții destinați aplicațiilor în logistică sunt produși în Europa și America de Nord și aproximativ 10% în Asia.