Home Logistics Comerț international Hard-Brexit: Consiliul Europei aprobă măsuri de urgență în domeniul transporturilor

Hard-Brexit: Consiliul Europei aprobă măsuri de urgență în domeniul transporturilor

Hard-Brexit: Consiliul Europei aprobă măsuri de urgență în domeniul transporturilor

Ambasadorii statelor membre în cadrul Consiliului au aprobat astăzi, 16 decembrie, o serie de propuneri legislative menite să pregătească sectorul transporturilor pentru toate scenariile posibile la 1 ianuarie 2021.

Aceste măsuri de urgență, astfel cum sunt prezentate mai jos, vor atenua unele dintre perturbările semnificative care se vor produce la 1 ianuarie în cazul în care nu există un acord cu Regatul Unit:

  • Conectivitatea aeriană de bază: regulamentul propus va asigura furnizarea anumitor servicii aeriene între Regatul Unit și UE timp de 6 luni, cu condiția ca Regatul Unit să asigure același lucru.
  • Siguranța aviației: regulamentul propus va asigura utilizarea în continuare fără întreruperi a unor diverse certificate de siguranță pentru produse în aeronavele UE, evitându-se astfel reținerea la sol a aeronavelor UE.
  • Conectivitatea rutieră de bază: regulamentul propus acoperă conectivitatea de bază atât în ceea ce privește transportul rutier de mărfuri, cât și transportul rutier de persoane timp de 6 luni, cu condiția ca Regatul Unit să asigure același lucru transportatorilor din UE.

Aprobarea mandatează președinția germană să inițieze negocieri accelerate cu Parlamentul European pentru adoptarea actelor legislative propuse în primă lectură înainte de sfârșitul anului.