Home Intermodal Săptămâna de Aur din China: Prețul containerelor maritime înregistrează scăderi modeste, după multe săptămâni

Săptămâna de Aur din China: Prețul containerelor maritime înregistrează scăderi modeste, după multe săptămâni

Săptămâna de Aur din China: Prețul containerelor maritime înregistrează scăderi modeste, după multe săptămâni

Prețul mediu al unui container de 40’HC din China a scăzut cu 22%, de la 8.516$ în săptămâna 39 înainte de Săptămâna de Aur, sărbătoare ce marchează ziua națională a Chinei, ajungând la 6.598$ în săptămâna 42, arată datele publicate de Container xChange, companie de tehnologie specializată în comercializarea și închirierea containerelor.

Aceasta reprezintă cea mai mare scădere înregistrată în acest an. Prețul maxim fusese deja atins la 8.576$, care a reprezentat un salt de 52% din săptămâna 27 (prima săptămână a lunii iulie).

„Asistăm la o îmbunătățire a situației pe piață, prețul de închiriere a containerelor, tarifele spot și alte costuri de transport încep să se stabilizeze, iar prețul mediu al containerelor este în scădere pentru prima dată în multe săptămâni. Deși încă trebuie să vedem cum reacționează piața în continuare la stocurile pe care le fac importatorii din SUA, acestea sunt semne bune de echilibrare a pieței. Scăderea prețurilor ar putea fi totuși doar un efect temporar, ca urmare a Săptămânii de Aur din China,” a declarat Christian Roeloffs, fondator și CEO, Container xChange.

În diferite porturi din China, prețurile medii de tranzacționare au scăzut, variind de la 1% până la 11% pentru containerele de 40’ HC. Qingdao a înregistrat cea mai mare scădere de 11% comparativ cu luna trecută, Ningbo 2%, Shanghai 3,4%, Shenzhen 1,7% și Tianjin 0,5%. În Ningbo, de exemplu, prețul mediu pentru un container de 40’ HC a atins un maximum de 7.184$ în săptămâna 38 (20-26 septembrie) și a scăzut în fiecare săptămână de atunci, acum situându-se la un preț mediu de 6.803$ în săptămâna 41 (scădere de 5,6%).

În ceea ce privește costurile unui container de 20’, datele Container xChange arată că, în medie, acestea s-au redus față de ultima săptămână în portul Shanghai (de la 3.359$ – 2.847$), portul Qingdao (de la 2.982$ – 2.794$) și la portul Ningbo (de la 4.300$ la 3.940$). 46 de porturi la nivel global au cunoscut o scădere moderată a prețurilor medii ale containerelor, inclusiv în zone fierbinți precum China, Vietnam și Statele Unite.

Tarifele de închiriere au scăzut cu 35%

Tarifele medii de închiriere pentru containere pe ruta China-SUA au atins valoarea de 1.800 USD de la 2.767 USD din săptămâna 39 până în săptămâna 40, marcând o scădere de 35%, cea mai mare înregistrată în acest an pe această tronson.

O reducere similară a fost observată și din China către câteva porturi din Europa (Ungaria, Olanda, Slovacia) și Federația Rusă. Tarifele medii din China către Marea Britanie au scăzut cu 8%, de la 3.931 dolari la 3.621 dolari. Și pe ruta China-Belgia, s-a observat o scădere de 5,4%, de la 3.646 USD la 3.450 USD în aceeași perioadă.

„Relaxarea prețurilor aduce o consolare temporară în ceea ce înseamnă criza globală a deficitului de containere. Este posibil ca tendința să continue, deoarece suntem la jumătatea celei mai aglomerate perioade pentru industria de transport maritim. Retailerii fac stocuri înainte de sezonul de Crăciun, iar scăderea prețurilor ar putea deveni noua normalitate. Acesta ar putea fi probabil un semn foarte timpuriu al stabilizării pieței. Vom continua să monitorizăm prețurile și disponibilitatea, dar pentru moment, aceasta este o veste bună pentru industrie,”  a explicat Dr. Johannes Schlingemeier, fondator și CEO, Container xChange.