Home Solutii Solutii premiate de ELA

Solutii premiate de ELA

 
Asociatia Europeana de Logistica (ELA) a acordat Premiul European pentru Excelenta in Logistica 2012 companiilor Penske Logistics si Ford Motor Company pentru conceptul inovator „Integrator de retea” dezvoltat de acestea. Depunerea studiului de caz castigator a reprezentat un proiect comun al Diviziei Europene de Customer Service din cadrul Ford (FCSD) si Penske Logistics pentru optimizarea colaborarii in supply chain-ul pieselor de schimb pentru numeroase marci de vehicule din intreaga Europa. Ceremonia de decernare a avut loc la Kiev, in Ucraina.
Conceptul de Integrator de retea a reprezentat o poveste de succes in cazul optimizarii logisticii pieselor de schimb timp de mai multi ani. Aplicarea acestuia a dus la economii de peste 25 de milioane de kilomentri de camioane in transporturi si la reducerea cu mai multe de 10.000 de tone a emisiilor de CO2 anual in baza a 750.000 de livrari anuale cu posibilitatea de crestere in viitor.
Echipa din spatele conceptului a fost formata din experti in logistica din partea Ford si Penske. Impreuna acestia au proiectat solutii logistice flexibile atat pentru intrari cat si pentru livrari integrand supply chain-urile brandurilor participante pentru a crea o retea logistica de colaborare.

Pur si simplu excelent
„Pur si simplu excelent” au fost cuvintele folosite de juriu pentru a descrie proiectul. „Reproiectarea unui supply chain pentru piesele de schimb nu este o sarcina usoara insa combinarea acestei operatiuni cu achizitia altor branduri pentru a fi incluse in reteaua logistica din Europa reprezinta o adevarata provocare. Acest supply chain este unul complex datorita numarului ridicat de articole unice de gestionat, heterogenitatii acestora cat si lead time-urilor extrem de scurte pe care dealer-ii le solicita. Cooperarea la nivel de industrie face ca Integratorul de retea sa fie un exemplu unic. Acest concept produce rezultate excelente din punct de vedere al reducerii costurilor, al sporirii calitatii serviciilor oferite clientilor si al avantajelor pentru mediul inconjurator prin aprofundarea colaboratii. Mai mult, proiectul livreaza modele de urmat pentru viitor”.

Integratorul de retea – platforma comuna de distributie pentru intreaga industrie de automotive
Logistica pieselor de schimb a devenit din ce in ce mai solicitanta pentru industria de automotive din cauza numarului crescut de piese de schimb ca urmare a sporirii complexitatii vehiculelor. Ford, Penske Logistics si co-dezvoltatorul conceptului de Integrator de retea au colaborat pentru livrarea celui mai bun model din industrie.
„Conceptul de Integrator de retea face parte din eforturile holistice ale Ford pentru a reduce amprenta produselor, de-a lungul ciclului lor de viata, asupra mediului, inclusiv de-a lungul supply chain-ului”, a declarat Raymond Damerow, Director Parts Supply and Logistics, si al Diviziei Europene de Customer Service din cadrul Ford.

„Obiectivul nostru este sa continuam sa extindem conceptul si sa incurajam alte companii din industria de automotive sa participe in Retea si sa genereze noi economii de scara – cu beneficiul fiecarei parti participante in Retea si aducand, de asemenea, beneficii mediului. Nu in ultimul rand, clientii au de castigat deoarece le putem furniza servicii la cel mai inalt nivel printr-o retea stabila chiar si in perioade dificile”

„Ford si Penske au colaborat la nivel global timp de mai multi ani pentru dezvoltarea unor solutii creative si eficiente in supply chain”, a declarat Brian Ruprich, Managing Director pe Europa in cadrul Penske Logistics. „Modelul de Integrator de retea a evoluat intr-o solutie solida care livreaza rezultate si care a depasit deja asteptarile. Acesta ofera solutii inteligente care pot contribui la un supply chain mai verde la costuri mai reduse mentinand nivelul ridicat al serviciilor. Suntem sincer onorati sa primim aceasta distinctie insa acest lucru nu ar fi fost posibil fara colaborarea apropiata, pe termen lung, cu echipa Ford”.

Cel de-al doilea finalist premiat in aceasta competitie este compania Innofreight cu proiectul lorInnofold.
Innofold: container de transport pentru marfuri in vrac pentru logistica moderna in Elvetia, Europa.
Innofold reprezinta un container dreptunghiular, pliabil, care poate fi utilizat pentru transportul materialelor in vrac de pana la o greutate medie (maximum 1000 kg/m3) atat pe caile ferate cat si pe drumurile publice. Acest container este fie deschis in partea de sus, fie echipat cu un capac ce poate fi deschis pentru incarcare si descarcare. Innofold este proiectat sa fie pliat si fixat confortabil. Acest mecanism trebuie sa-si mentina functionabilitatea indiferent de conditiile meteorologice.
Juruiul a premiat acest proiect pentru unicitatea si inovatia proiectarii.

Cu un proiect impresionant Geberit GmbH a devenit cel de-al treilea finalist. Juriul a desemnat compania Geberit GmbH ca trendsetter in domeniul standardelor tehnologice logistice iar proiectul lor „Restructurarea radicala a Logisticii de Grup (valoare adaugata si satisfactia clientilor printr-o strategie integrata)” a fost considerat ca avand „un nivel ridicat de inovatie” functionand in intreaga retea mondiala si un exemplu de utilizare a logisticii ca si catalizator pentru dezvoltarea companiei moderne de succes.
Despre Premiul European pentru Excelenta in Logistica
In fiecare an Asociatia Europeana de Logistica acorda Premiul pentru Excelenta in Logistica unei companii care a avut realizari extraordinare in logistica si supply chain management aducand o contributie profesiunii logistice. Premiul European pentru Excelenta in Logistica a devenit, de la an la an, unul dintre cele mai prestigioase premii europene in logistica fiind ravnit de numeroase companii din Europa. Aceasta distinctie este pretuita atat de castigatorii anteriori cat si de cei ce isi doresc s-o primeasca. Premiul ofera companiilor oportunitatea de a-si prezenta conceptele demne de premiat pe o scena europeana. Acesta nu se limiteaza la companiile de productie sau comerciale. Nominalizatii provin din sectorul serviciilor, fortele armate, sectorul public, companii de consultanta in logistica si orice organizatie care utilizeaza logistica.
Scopul premiului este unul vast. Realizarile pot fi demonstrate prin integrarea sau reproiectarea functiei logistice sau prin utilizarea inovatoare a tehnologiei. O companie poate introduce un nou sistem de transport sau depozitare care sa revolutioneze functia logistica. Premiul European pentru Excelenta in Logistica urmeaza un sistem de tip liga campionilor acceptand numai proiecte premiate la nivel national.