Home Logistics Depozitare Studiu Savills: Sectorul de producție ar putea crea o cerere de 11,6 milioane metri pătrați depozite în Europa până în 2022

Studiu Savills: Sectorul de producție ar putea crea o cerere de 11,6 milioane metri pătrați depozite în Europa până în 2022

Studiu Savills: Sectorul de producție ar putea crea o cerere de 11,6 milioane metri pătrați depozite în Europa până în 2022

Potrivit celui mai nou raport al companiei internaționale de consultanță imobiliară Savills, în Europa sectorul de producție ar putea genera o cerere de 11,6 milioane metri pătrați de spații logistice până la finalul anului 2022. Datele Savills au la bază estimările Capital Economics.

Spațiile de depozitare ocupate de către sectorul de producție din Europa au crescut semnificativ în ultimii ani, de la 2 milioane metri pătrați în 2014 la 4 milioane metri pătrați în 2019, potrivit companiei de consultanță imobiliară. Deși rata de ocupare poate fi ușor redusă în 2020, se estimează că aceasta va depăși 4 milioane de metri pătrați în 2021 din nou și apoi va continua să crească.

Sectorul manufacturier în Europa ocupă aproximativ aceeași proporție de spații logistice ca în Marea Britanie, respectiv 14%. Cu toate acestea, având în vedere că la nivel european cifrele diferă de la țară la țară, cu proporții mai ridicate în Europa Centrală și de Est, de la 35% în Cehia la 14% în Polonia, cererea estimată de spații logistice în Europa ar putea fi chiar mai mare decât cei 11,6 milioane metri pătrați previzionați pentru finalul anului 2022.

Mike Barnes, Asociat Cercetare Savills explică: “Dacă, pe termen scurt, companiile adoptă politici de relocare pentru a se proteja de viitoare întreruperi ale lanțurilor de aprovizionare, cel mai probabil sectorul de producție din Europa va crește, ceea ce vac rea un efect de bici în cererea pentru spații de depozitare. Dacă previziunile Capital Economics sunt doar cu 20% mai mari, atunci vor fi nevoie 13,9 milioane metri pătrați de spații de depozitare tradiționale în Europa până în 2022.”

Topul destinațiilor europene pentru relocarea unităților de producție

Potrivit unui sondaj al Institutului pentru Supply Management (ISM), efecutat în iulie, 20% dintre companii plănuiesc sau au început deja să relocheze unele dintre operațiuni, în timp ce 27% vor reduce numărul de angajați. Una dintre provocările pentru producătorii europeni care caută să relocheze unități de producție este lipsa de spații logistice disponibile. Dezvoltatorii sunt mult mai atenți la riscuri, iar numărul de dezvoltări speculative în 2020-2021 va fi redus semnificativ.

Potrivit raportului Savills Nearshoring Index, publicat în iulie 2020, țările care oferă cel mai mare potențial de relocare sunt localizate în Europa Centrală și de Est, datorită costurilor mai reduse și conexiunilor rutiere și feroviare directe cu consumatorii din piețele din Europa de Vest.

În topul destinațiilor europene al clasamentului realizat de Savills, Ucraina și Serbia se situează pe locurile 2 și respectiv 3, urmate de Cehia pe locul 5, Ungaria pe locul 11, Albania pe 17. România se situează pe locul 18 în acest top, fiind urmată de Polonia.