Home Intermodal TAPA: 2019 este un an record pentru furturile de marfă

TAPA: 2019 este un an record pentru furturile de marfă

TAPA: 2019 este un an record pentru furturile de marfă

În ciuda tehnologiilor avansate care, statistic, au simplificat considerabil procesele logistice, transportatorii se confruntă în continuare cu problema furturilor de marfă. Potrivit TAPA , 2019 reprezintă deja un an record în ceea ce privește furturile de marfă.

În ultimii cinci ani, arată un raport întocmit de către TAPA (Transported Asset Protection Association – Asociaţia pentru Protecţia Mărfurilor Transportate), trendul incidentelor și furturilor în supply chain se află în creștere.

Datele din Q2 2019 relevă o creștere a incidentelor înregistrate cu până la 379% comparativ cu aceeași perioadă din 2015 până la 1.485 de cazuri de furt, valoarea pierderilor totale fiind de peste 21 milioane EUR (21.048.706 EUR, cu 744,7% mai mult). În primele șase luni ale acestui an, totalul furturilor din supply chain în regiunea EMEA depășește 55 milioane euro sau mai mult de 305.000 euro zilnic.

Furtul cu cea mai mare valoare s-a înregistrat pe 9 aprilie 2019 pe Aeroportul din Tirana, Albania, unde s-au furat dintr-o aeronavă 10 milioane euro bani-gheaţă.

Pierderile materiale majore în Q2 au avut o valoare medie de 677.010 EUR (166,6% mai mult), iar media zilnică s-a ridicat la 231.304 EUR (în creștere 744,7%). Trebuie menţionat că numărul incidentelor majore a scăzut în Q2 2019. Același raport informează că cel mai comun incident este furtul din vehicule, până la 853 de cazuri din totalul de 1.485. Per total, 30 de ţări din cele analizate au înregistrat pierderi din cauza unor incidente, în creștere cu 87,5% faţă de aceeași perioadă din 2015.

Noi măsuri de siguranţă

Aceste probleme au dus, totuși, la o sporire a măsurilor de securitate și o îmbunătăţire a relaţiilor dintre autorităţile europene și cele internaţionale, cu scopul de a proteja marfa transportată și de a reduce numărul incidentelor.

Paradoxal, ţările care au înregistrat cele mai multe probleme legate de furturi sunt și cele mai sigure, deoarece autorităţile înţeleg mult mai bine ceea ce se întâmplă și lucrează eficient la măsuri sporite de siguranţă.

O creștere a incidentelor s-a înregistrat și în România, cu 73,3% mai multe furturi decât în 2018. Mai mult, România se află în top 10 cu cele mai multe crime înregistrate, alături de ţări precum Spania, Rusia și Italia. Primele 10 ţări cumulează 91,8% din totalul incidentelor, iar Marea Britanie și Olanda ocupă poziţii fruntașe, cu 165 și, respectiv, 119 furturi. Chiar dacă cele mai multe incidente au implicat furtul de mărfuri diverse, tutunul iese în evidenţă în 55 dintre cele 1.485 de cazuri. Alte produse pentru care s-a rezervat o categorie specială sunt alimente și băuturi, mobilă, haine și încălţăminte, cosmetice, piese auto, computere, unelte și anvelope.

Ca locaţie, cele mai multe furturi au avut loc în diverse parcări (907 cazuri – 61% din total).

Doar o parte din total…

Probabil una dintre cele mai alarmante statistici are legătură cu numărul real de incidente. În acest sens, Președintele TAPA EMEA, Thorsten Neumann, a vorbit despre cele două realităţi ale industriei. Una se referă la datele raportate de autorităţi, acele incidente care apar în statisticile prezentate de TAPA, iar alt aspect ţine de crimele care nu sunt raportate.

Conform datelor prezentate de Thorsten, cele mai multe furturi nu au fost raportate, iar din pierderile totale înregistrate de transportatori în Q2 2019, mai puţin de 30% au oferit informaţii concrete de natură financiară. În ţările EMEA activează 600 dintre cele mai mari companii din lume, producători de tutun, alimente și băuturi, haine, încălţăminte, produse cosmetice sau farmaceutice.