Home Intermodal Un nou proiect UE promovează transportul fluvial de marfă

Un nou proiect UE promovează transportul fluvial de marfă

Un nou proiect UE promovează transportul fluvial de marfă

Ca parte a programului Horizon 2020, proiectul de cercetare IW-NET urmărește să sprijine eforturile strategice ale Comisiei Europene de a face din transportul de marfă pe căile navigabile interioare o alternativă sustenabilă la alte modalități de transport.

Specialiști în logistică din cadrul Universității Steyr de Științe Aplicate din Austria, împreună cu 26 de companii, organizații și instituții publice din Olanda, Belgia, Franța, Spania, Italia, Austria, Grecia, România și Germania vor lucra împreună în următoarele 36 de luni pentru a reduce emisiile poluante provenite din transportul de marfă pe căile navigabile interioare. Cele 26 de organizații vor dezvolta și testa soluții tehnologice și vor aduce îmbunătățiri pentru a crea o rețea europeană de transport fluvial condusă de inovație (IW-NET). Proiectul beneficiază de o finanțare de 8,3 milioane euro.

“Pentru a face schimbul modal către transportul fluvial de mărfuri în mod sustenabil, trebuie să schimbăm mai mult de un parametru”, declară Nils Meyer-Larsen, coordonatorul proiectului din cadrul Institutului pentru Logistică și Economie Maritimă (ISL) din Bremen și Bremehaven. “Astfel, vom avea o abordare integrată ce acoperă nu doar digitalizarea și integrarea transportului fluvial în scheme de transport multimoddale, ci oferă și soluții pentru a îmbunătăți managementul infrastructurii, dar și noile generații de nave. Centrul acestui proiect este IW-NET Living Lab care va avea rolul de a testa abordările tehnologice și soluțiile. Diferite scenarii și aplicații vor includee și un set de experimente derulate pe coridoare reprezentative din Germania, Belgia, Franța și Austria, oferind informații valoroase despre modul de dezvoltare în viitor a transportuljui fluvial de marfă în Europa.”