Home Logistics Comerț international Vânt din faţă pentru transportul aerian de mărfuri

Vânt din faţă pentru transportul aerian de mărfuri

Vânt din faţă pentru transportul aerian de mărfuri

Spre finalul anului 2018, piaţa de transport aerian de mărfuri a înregistrat o încetinire a avântului luat în 2017. Creșterea cererii, măsurată în FTK (tone kilometru marfă) a înregistrat un avânt de 3,5% faţă de 2017, un rezultat bun, însă semnificativ mai mic comparativ cu saltul de 9,7% din 2017. Performanţele pieţei au fost afectate și de o scădere a cererii de 0,5% în decembrie 2018 faţă de decembrie 2017.

Comerţul online internațional a crescut și în 2018, acesta fiind un factor pozitiv pentru segmentul de transport aerian cargo, însă o serie de factori au contribuit la scăderea cererii: scăderea activităţii economice la nivel global; activitatea de export a marilor economii globale, cu excepţia SUA, s-a contractat în a doua jumătate din 2018; s-a înregistrat o scădere a consumului, iar ciclul de refacere a stocurilor, în care companiile cresc rapid nivelul de stocuri pentru a face faţă cererii, a luat sfârșit la începutul anului 2018.

Început slab în 2019

Potrivit cifrelor făcute publice de IATA, în luna ianuarie a acestui an s-a remarcat o scădere a traficului de mărfuri pe segmental aerian cu 1,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Aceasta a fost cea mai slabă performanţă înregistrată în ultimii trei ani. În același timp, capacitatea de transport a crescut cu 4% în ianuarie 2019, aceasta fiind cea de-a unsprezecea lună consecutivă de creștere.

În ianuarie, doar 2 dintre cele 6 regiuni au raportat o creștere a activităţii – America de Nord și Africa. Asia-Pacific, Europa și Orientul Mijlociu au înregistrat scăderi ale traficului, în timp ce America Latină a înregistrat o stagnare. Companiile aeriene europene au înregistrat o contractare a cererii de 3,1% în ianuarie 2019 faţă de ianuarie 2018, în timp ce capacitatea de transport a crescut cu 2,8%. În regiunea Asia-Pacific, scăderea traficului aerian de mărfuri a fost de 3,6%. Scăderea activităţii economice globale, reducerea consumului, dar și o îngreunare a condiţiilor pentru exportatori au contribuitla reducerea cererii.

“Piaţa de transport aerian de mărfuri s-a contractat în ianuarie. Trendul de scădere a pieţei care a început la mijlocul anului 2018 devine tot mai puternic. Dacă măsurile protecţioniste și tensiunile comerciale nu se vordiminua, perspectiva unei reveniri este puţin probabilă” a spus Alexandre de Juniac, Director General și CEO IATA.