Home Expozitii World of Material Handling 2018, arta soluţiilor inteligente

World of Material Handling 2018, arta soluţiilor inteligente

World of Material Handling 2018, arta soluţiilor inteligente

Linde Material Handling este unul dintre cei mai mari producători de echipamente și tehnologii avansate pentru manipularea materialelor. În luna iunie, producătorul german a organizat în Mannheim (Germania) a treia ediţie a World of Material Handling (WoMH), un bun prilej de a expune cele mai noi tehnologii şi inovaţii

Aproximativ 170 de echipamente au fost prezentate în cadrul acestui eveniment pe o suprafaţă de expunere de 13.000 mp. WoMH  şi-a deschis larg porţile celor peste 5.000 de vizitatori specializaţi  din peste 50 de ţări, care au putut vedea în acţiune echipamente pentru diferite aplicaţii, cum ar fi încărcarea şi descărcarea camioanelor, picking sau depozitarea bunurilor la raft.

Motto-ul evenimentului din acest an a fost „Simplexity: Arta soluţiilor inteligente”, care arată cât de uşor pot fi folosite tehnologiile moderne pentru a rezolva probleme complexe. Expozanţi în cadrul acestui eveniment au fost Linde Material Handling, gazda expoziţiei, Dematic și mulţi alţi furnizori internaţionali de intralogistică.

O nouă… perspectivă asupra siguranţei la locul de muncă

Siguranţa în activitatea de manipulare a mărfurilor este extrem de importantă pentru Linde, care acordă o atenţie deosebită prevenirii accidentelor în depozite. La World of Material Handling 2018, producătorul a prezentat sistemul „Surround View”, ce are la bază o idee deja existentă în industria automotive, utilizată pentru asistenţa la parcare, ce oferă operatorului o vizibilitate îmbunătăţită. Linde a dus acest concept la un alt nivel. Spre deosebire de cele mai multe sisteme de tip asistenţă la parcare, care generează o imagine dintr-o singură perspectivă, Surround View, aşa cum îi indică şi numele, generează patru câmpuri vizuale (în faţă, în spate şi două în lateral), asigurând o imagine de 360 de grade. Imaginea finală este clară, fără distorsiuni şi asigură maximum de vizibilitate şi, în consecinţă, de siguranţă.

Sistemul se adaptează, de asemenea, în funcţie de direcţia de deplasare. Astfel, pentru deplasarea în faţă toate cele patru camere video sunt activate, iar pentru marşarier sunt necesare doar cea din spate şi cele laterale. Şi în acest fel operatorul poate să evite accidentele. Vizibilitatea mai bună duce şi la o creştere a productivităţii, operatorul putând să execute manevrele mai rapid, fără teama unei coliziuni. În acest sens, sistemul îşi arată cel mai bine avantajele în spaţii înguste, unde există cele mai mari riscuri pentru producerea unor accidente. Această nouă opţiune va fi disponibilă, iniţial, pe stivuitoarele cu o capacitate de încărcare mai mare de patru tone.

Stivuitoare care se adaptează în funcţie de teren

Echipamentele pentru depozit de tip VNA sunt în special vulnerabile, fiind destinate lucrului în spaţii cu dimensiuni reduse şi pe înălţimi ridicate. Noile tehnologii folosite pentru aceste vehicule măresc viteza de operare şi cresc siguranţa. VNA-urile ajung în depozite chiar şi la înălţimi de 18 metri, unde cea mai mică diferenţă de nivel a podelei depozitului (uneori doar câţiva milimetri) poate să ducă la oscilaţii sau prăbuşiri, în cazuri extreme. Până în prezent, cele mai multe depozite din Germania aveau nevoie de o inspecţie scumpă pentru a măsura diferenţa de nivel a podelei, care ducea şi la măsuri suplimentare de siguranţă, cum ar fi reducerea vitezei de operare a echipamentelor.

Active Stability Control (Control Activ al Stabilităţii), soluţia dezvoltată de experţii de la Linde presupune integrarea unui sistem de scanare a suprafeţei zonei de lucru, folosind senzori mecanici şi electronici. Dacă sistemul identifică probleme, atunci roţile acţionează pentru redobândirea stabilităţii, în condiţiile în care viteza nu este mai mare de 14 km/h şi înălţimea la care acţionează utilajul este de până la 18 metri. Rapoartele arată o îmbunătăţire de 20% a productivităţii.

Campionul transporturilor uşoare

Există, totuşi şi operaţiuni care necesită echipamente mult mai uşoare. În consecinţă, Linde a lansat şi modelul de transpaletă MT12, utilizată pentru manevrarea sarcinilor uşoare. Având dimensiuni compacte, transpaleta MT12 poate fi folosită cu uşurinţă şi în interiorul remorcii camioanelor. Acest utilaj este dotat cu un motor de 0,65 kW, astfel că operatorul face un minimum de efort, fiind alimentată de o baterie care asigură autonomie de până la trei ore. Bateria poate fi uşor înlocuită cu una nouă, timp în care cea deja folosită poate fi încărcată în maximum în două ore şi 30 de minute. Nu în ultimul rând, deoarece siguranţa este importantă, MT12 are şi o frână electromagnetică.

Nimic fără tehnologie!

Foarte performante, echipamentele Linde Material Handling devin mult mai eficiente din punct de vedere al costurilor şi chiar mai sigure cu ajutorul  tehnologiilor integrate. Sistemul software “connect” de management al flotelor furnizează rapoarte detaliate privind orele de operare, timpii morţi, înregistrează şocurile pe care le-a suferit echipamentul pe timpul operării, atenţionează atunci când trebuie făcute lucrările de mentenanţă. Linde Connect funcţionează cu o gamă largă de echipamente, inclusiv cele ale terţilor, controlând funcţii esenţiale. Managerul flotei de stivuitoare va ştii în permanenţă cine a condus fiecare utilaj în parte, graţie accesului facil la centrul de control (connect: desk). Sistemul este integrat pe mai mult de 100.000 de stivuitoare.

=> „World of Material Handling este şansa noastră să prezentăm clienţilor o gamă largă de soluţii care reies din interacţiunea cu utilaje şi cu tehnologii. Chiar şi în situaţia în care sute de mii de produse trebuie livrate în doar câteva ore, totul trebuie să funcţioneze ca la carte,“ a declarat Christophe Lautray, reprezentant al echipei de management a companiei Linde.