Home Logistics Depozitare BREEAM – standardul care evaluează sustenabilitatea depozitelor logistice

BREEAM – standardul care evaluează sustenabilitatea depozitelor logistice

BREEAM – standardul care evaluează sustenabilitatea depozitelor logistice

Depozitele de producție și spațiile industriale în România, ca peste tot în lume, au devenit nu doar mai mari, ci și mai “verzi”, cu o amprentă de carbon considerabil mai redusă asupra mediului. Sustenabilitatea câștigă teren pe segmentul imobiliar logistic și industrial de la proiectare și construcția clădirilor până la administrarea și managementul acestora.

BREEAM este prima și cea mai răspândită metodă de evaluare a sustenabilității din lume. Rezultatul evaluării este un punctaj în funcție de care este eliberat un certificat cu un anumit nivel -Pass, Good, Very Good și Outstanding.

  • BREEAM este metoda de evaluare a sustenabilității a instituției de cercetare Building Research Establishment, din Marea Britanie, de unde și numele Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method.

“Procesul de certificare BREEAM folosește ca un instrument cu ajutorul căruia proiectul unei clădiri, execuția și modul de utilizare pot fi influențate pentru a îndeplini o serie de obiective de mediu. Clădirile care implementează cât mai multe cerințe BREEAM consumă mai puține resurse pentru execuție și pentru operare, au un impact asupra mediului mai redus și asigură condiții de confort mai bune pentru utilizatorii lor.  De asemenea, o clădire certificată BREEAM, prin punctajul obținut e comparabilă cu altele de pe piață, arată valorile in care proprietarul acelei clădiri investește și pe care le oferă clienților lui  (potențiali cumpărători sau chiriași), își consolidează și mărește valoarea pe piață” spune arhitectul și expertul în sustenabilitatea construcțiilor Adrian Pop, auditor BREEAM.

ADP, firma de consultanță și certificare în domeniul sustenabilității clădirilor pe care o conduce, a obținut în ultimii ani cele mai bune performanțe în România și chiar la nivel mondial, pe segmentele birouri, rezidențial, comercial și industrial.

Printre cele 50 de certificări obținute și cele 20 de proiecte în lucru în acest moment, se numără clădirea de birouri VOX Technology Park, din Timișoara, care în ianuarie 2019 a obținut cel mai mare punctaj BREEAM din România, iar în august 2020 a obținut primul certificat BREEAM In-Use din lume pe noua versiune a standardului (BREEAM In-Use v6), certificat care are nivelul Outstanding, cu punctaje record în lume, pe ambele părți (performanța clădirii și performanța managementului).

De asemenea, compania derulează un proiect de o amploare extraordinară, urmărind certificarea a 50 de hale CTP din România, dar și pregătirea clădirii de birouri din CTPark Bucharest West, pentru care obiectivul este o certificare Outstanding.

În România, în prezent, există 166 de clădiri care au primit certificare BREEAM și 237 de certificate.

“O clădire poate obține mai multe certificate: pentru construcții noi există un certificat intermediar, care atestă proiectul clădirii și intențiile pentru execuție, care trebuie apoi confirmate de certificatul final, iar pentru clădiri existente există un certificat care atestă performanța clădirii și altul care atestă performanța administrării clădirii. Din cele 166 de clădiri certificate BREEAM in România există 3 clădiri cu nivelul Pass, 10 cu nivelul Good, 72 cu nivelul Very Good, 74 cu nivelul Excellent și 7 cu nivelul Outstanding.”

Orice clădire poate fi evaluată, drept urmare poate obține un certificat BREEAM, însă, după cum subliniază Adrian Pop “este important să vorbim întotdeauna și de rezultatul, nivelul de certificare obținut. Există totuși și cerințe minime obligatorii, care diferă în funcție de nivelul de certificare. De exemplu, pentru nivelul Very Good, trebuie să existe contorizarea consumului de apă cel puțin la nivelul clădirii, respectiv evaluarea riscului de inundații în caz de furtună și măsurile implementate să confirme un risc zero sau foarte scăzut. Și să fie îndeplinite minim 55% din cerințele BREEAM.”

În ultimul an, ADP a realizat certificarea BREEAM In-Use a 37 de hale deținute în România de CTP. Punctajul mediu obținut a fost de 61,28%, din care 31 au obținut nivelul Very Good și 6 au obținut Excellent. Aceasta a fost o primă etapă, de evaluare, în care au fost implementate doar câteva măsuri: existența spațiului și a rastelurilor pentru biciclete sau a contractelor necesare pentru depozitarea și colectarea selectivă a deșeurilor. “Acum lucrăm la stabilirea unui plan de măsuri care trebuie implementate în viitorul apropiat și o dată la 3 ani refacem certificarea BREEAM pentru fiecare clădire. Măsurile pe care le analizăm sunt: trecerea la iluminat LED 100% în toate halele, posibilitatea de a instala panouri fotovoltaice pe acoperișuri, îmbunătățirea termoizolației, instalarea unor obiecte sanitare cu consum redus de apă, managementul apei în caz de furtună, instalarea separatorilor de hidrocarburi in amplasamentele mai vechi unde aceștia nu există, înlocuirea unor echipamente cu altele mai eficiente și cu impact mai redus asupra mediului, îmbunătățirea mobilității (pentru pietoni și biciclete) în parcurile industriale, reducerea amprentei de carbon, plantarea de pomi (fructiferi) etc.”

Certificarea noilor clădiri

În cazul certificării pentru clădirile noi – BREEAM New Construction, accentual se pune pe cum este concepută o clădire, în special pe proiectul de arhitectură și cel de instalații, dar și pe execuție. “Ne interesează procesul de proiectare, cum sunt obiectivele BREEAM integrate pe parcursul etapelor de proiectare. Urmărim accesibilitatea, soluțiile de mobilitate alternativă (infrastructură pentru mașini electrice, biciclete, transport in comun), existența facilităților și dotărilor conexe, eficiența energetică are desigur ponderea cea mai mare, reducerea consumului de apă, confortul termic, vizual și acustic al spațiilor interioare, calitatea apei potabile și a aerului, amprenta de carbon a materialelor folosite, ne asigurăm că echipamentele folosite nu poluează și că biodiversitatea amplasamentului e protejată și îmbunătățită” explică Adrian Pop.

Care sunt costurile pentru construcția unui depozit logistic “verde”?

“Îndrăznesc să spun că dacă totul e analizat, decis și implementat la momentul oportun, e vorba doar de decizii corecte, nu de costuri suplimentare. Depinde, desigur, și de ambiții, de nivelul de certificare dorit. Dacă e vorba de o simplă evaluare, încheiată cu emiterea unui certificat care atestă rezultatul obținut, efortul e doar de organizare a documentelor clădirii. Pentru a obține, de exemplu,  nivelul Very Good la o hală, e nevoie de o bună termoizolare, de echipamente de incălzire, eventual și răcire, eficiente și cât mai puțin poluante, de obiecte sanitare cu consum cât mai redus de apă, de materiale certificate cel puțin ISO 14.001, de infrastructură pentru biciclete. Sunt doar câteva exemple pe care le-am urmărit recent în procesul de certificare a halelor.

În prezent, pentru CTP, Adrian Pop și echipa sa încearcă să ridice standardul pentru clădirile noi pentru a atinge nivelul Excellent. Performanța a fost atinsă deja în cazul celor trei depozite logistice din parcul CTPark Pitești pe standardul New Construction. Pe lângă provocările amintite pentru nivelul Very Good, la nivelul Excellent se adaugă realizarea unui șantier mult mai bine organizat, cu condiții de confort și siguranță sporite pentru muncitori și un impact asupra mediului înconjurător redus, implementarea unui sistem de monitorizare și mangement energetic și al consumului de apă detaliat, folosirea unor echipamente de HVAC mai puțin poluante, introducerea infrastructurii pentru mașini electrice, trasee pietonale sigure și piste de biciclete pe amplasament.