Home Logistics Comerț international De la 1 aprilie, noi reguli pentru importurile de produse de origine vegetală și animală în Marea Britanie

De la 1 aprilie, noi reguli pentru importurile de produse de origine vegetală și animală în Marea Britanie

De la 1 aprilie, noi reguli pentru importurile de produse de origine vegetală și animală în Marea Britanie

Începând cu 1 aprilie 2021 vor intra în vigoare noi reguli pentru importul de plante și produse vegetale în Marea Britanie. Astfel, toate plantele și produsele vegetale reglementate vor trebui să fie însoțite de un certificat fitosanitar (nu numai cele clasificate ca „ prioritate ridicată”).

Toate plantele și produsele vegetale reglementate vor necesita un Certificat Fitosanitar (PC) la intrarea în GB și vor urma același proces ca și pentru bunurile importate din țări terțe în prezent. Pentru fiecare lot este necesar un PC de la autoritatea fitosanitară din țara de origine. Certificatul Fitosanitar (PC) este o declarație a autorității fitosanitare conform căreia lotul a fost inspectat oficial, îndeplinește cerințele legale pentru a intra în GB și nu conține dăunători și boli în carantină. Toate plantele și produsele vegetale reglementate exportate din UE în GB vor trebui să fie însoțite de un certificat fitosanitar și vor fi verificate la intrarea în GB. O copie scanată a certificatului poate fi trimisă autorității competente în Marea Britanie conform cerințelor de notificare a importului, cu condiția ca originalul să fie transmis ulterior autorității competente în termen de trei zile.

Adresa „destinatarului” inclusă pe un certificat fitosanitar de import trebuie să fie cea a importatorului / destinatarului care este responsabil pentru importul mărfurilor în GB. Comercianții care importă plante și produse vegetale trebuie să fi stabilit un sediu comercial sau un birou înregistrat în GB și să furnizeze un nume, o adresă și date de contact valide. În cazul în care un importator din GB nu are un sediu comercial înregistrat, acesta poate folosi serviciul unui agent vamal pentru a acționa ca și mandatarul lor. Dacă importatorul folosește un agent vamal, pe certificat trebuie menționat numele importatorului și numele și adresa agentului vamal.

  • Exceptate de la obținerea unui certificat fitosanitar sunt produse precum: ananas, kiwi, nucă de cocos, citrice, kumquat, grapefruit, curmale, durian, bumbac (bile), frunze de curry, banane și pătlagină, mango, fructul pasiunii, guava.

Noile condiții pentru exportul de animale vii și produse de origine animală (POAO) din UE în Marea Britanie

Începând cu 1 ianuarie 2021 importatorul din GB trebuie să notifice în prealabil sosirea produselor folosind IPAFFS și să furnizeze exportatorului UE numărul unic de notificare (UNN). Exportatorii de animale vii și produse de origine animală trebuie să adauge numărul unic de notificare pe certificatul de sănătate și să furnizeze importatorului din GB o copie electronică a acestuia. Importatorul trebuie să încarce o copie electronică a certificatului de sănătate pe IPAFFS. Exportatorul trebuie să se asigure că certificatul de sănătate original însoțește transportul. Începând cu 1 aprilie 2021 importatorul din GB trebuie să notifice în prealabil sosirea produselor folosind IPAFFS. Exportatorul trebuie să obțină certificatul de sănătate relevant care sa însoțească transportul și să furnizeze importatorului o copie electronică a acestuia. Importatorul trebuie să încarce o copie electronică a certificatului de sănătate pe IPAFFS. Verificările documentare pot fi efectuate la distanță, iar mărfurile pot ajunge în orice moment.

Noi condiții pentru exportul de animale vii și produse de origine animală (POAO) din UE în Marea Britanie

Începând cu 1 ianuarie 2021, importatorul din GB trebuie să notifice în prealabil sosirea produselor folosind IPAFFS și să furnizeze exportatorului UE numărul unic de notificare (UNN). Exportatorii de animale vii și produse de origine animală trebuie să adauge numărul unic de notificare pe certificatul de sănătate și să furnizeze importatorului din GB o copie electronică a acestuia. Importatorul trebuie să încarce o copie electronică a certificatului de sănătate pe IPAFFS.

  • Exportatorul trebuie să se asigure că certificatul de sănătate original însoțește transportul.

Începând cu 1 aprilie 2021 importatorul din Marea Britanie trebuie să notifice în prealabil sosirea produselor folosind IPAFFS. Exportatorul trebuie să obțină certificatul de sănătate relevant care sa însoțească transportul și să furnizeze importatorului o copie electronică a acestuia.

  • Importatorul trebuie să încarce o copie electronică a certificatului de sănătate pe IPAFFS. Verificările documentare pot fi efectuate la distanță, iar mărfurile pot ajunge în orice moment.